Kamu arazilerini planlı bir ölçekte kamu menfaatlerini koruyup, geliştirecek planlama ile ele almak gerekmektedir. Fakirlere yardım yerine fakirliği ortadan kaldıracak sorulara eğilmek daha önemlidir. Köylere getirilen imar uygulaması ne kadar caydırıcı olamamışsa, imar afları bir o kadar teşvik edici olmuştur. Deprem bölgeleri başta olmak üzere ülkenin her köşesinde kırsal kalkınma projeleri etkisini göstermelidir. Varoşlarda ve kırsal kesimlerde eskiden kalma derme çatma evlere yeni oda ve küme ilavesi yeni doğan veya evlenecek evlatlarına oda sağlamaya çalışan vatandaş köyde imar planı yasası ile zora sokulmuştur…

Hükümetler sıkıştıkça kamu arazilerini ranta dönüştürmektedir. Kırsalda gelir seviyesi düşüktür. Vatandaş ruhsat harcına yetişememekte, tek kat küme yapamamaktadır. Yeni kuşakların arsa alması, tarlayı paylaşması, hisseli tarlalara oda yapması yasal açıdan mümkün değildir. Kırsaldaki durum eskiden kalma kümelerde kaynana, gelin, kız vs.den oluşan aileleri birlikte yaşamaya zorlamaktadır. Bu düzen değiştirilmelidir. Evlilik çağına gelmiş her bireyin aile kurabileceği evinin arsası temin edilmeli, başını koyacağı yastığa kavuşturulmalıdır…

Asrın felaketinin vurduğu deprem bölgelerinde barınma imkânı yanında başka yerlere göçün önlenmesi için konut arsası üretimi berberinde tarımı, hayvancılığı, yerinde üretimi teşvik amaçlı planlama yapılmalı; tapulu arazisini değerlendirmesi teşvik edilmelidir. Yerinden kopan yaprağın yönünü rüzgâr tayin eder. Vatandaş akıntıya kaptırılmamalıdır…

İşin açık şekli yıllardır yapılmayan köy kent veya tarım kent projeleri uygulamaya geçirilmelidir. Kamu arazilerinin planlanmasında yerleşim planları öncelikli kamu kurumlarından okul, cami, kooperatif binası gibi sosyal donatı ihtiyaçları planlanıp çevre alanlarında da ücretsiz veya düşük ücretli arsa üretimi yapılarak konut ihtiyacı olanlara planlı bir merkezde toplanmalıdır…

Köy veya kırsal kesim kentleşme sürecinde her türlü altyapı imkânları kolay ve ekonomik ortamda yapılabilecektir. Yol, su, elektrik, internet imkânları için her bahçedeki kümeye, her tarladaki ahıra, her dağdaki konuta yüksek maliyetli harcama yapma zorunluluğu kalmayacaktır. Coğrafi konuma göre yapılacak planlamada kentleşmiş köylerin çocukları taşımalı eğitimle okumada güçlük çekmeyecektir. Kamu hizmetleri halkın ayağına varmış olacak, kalkınma kırsaldan başlatılacaktır…

Turizm bölgesi Alanya mahallelerinde bile yerleşim planlaması yapılmadığından kaçak yapılaşma af beklentisiyle devam etmektedir. Kırsaldaki ekim-dikim, hayvancılık, tarım bitmiştir. Kamu arazileri satılmadan önce kalkınma planlarıyla değerlendirilmeli, fakire yardım yerine, fakirliği ortadan kaldıracak üretim ekonomisini canlandırıcı çalışma yapılmalıdır…