Her şey gibi seçim sonuçları da sosyal medyada çok hızlı yayılmaktadır. Yorumlar da politik nabzı tutmaktadır. Toplumun kültürel yapısı, adayların bilgi dağarcığı, parti politikalarının yeni nesil üzerindeki etkileri, arkası olanlar, sülale ve sivil toplum organizasyonlarındaki biat kültürü potansiyel belirleyici nitelik taşır. Söz konusu vasıflar ekonomi ile ölçülmemektedir. Özellikle yerel seçimlerde sonucu partiden çok aday, meclis üye listesi sürükleyicidir. Yerel kültür buna endekslidir…

Politikaya daima müdahale vardır. Görünmez güçler kuruluşuyla birlikte partileri kontrol altında tutmaya özen gösterir. Teşkilatlanmadan seçim süreci, aday belirleme yöntem ve bulma aşamasında politikalar ve politikacılar gözlem altında tutulurlar. Yüzde doksanı lehlerine isabetli sonuçlar verir. Bazı istisnalar kaideleri bozmaz. Partilerin en üst liderinden mahalle başkanına kadar bu olayların farkında olacaklarını sanmıyorum. Bunun için sonuçlar orta yerde, yüzer-gezer ortamlarda göründüğü gibi tecelli etmez. Bunlar elbette varsayımdır ama yakın takiple aday belirleme yöntem ve süreçler izlenince anlamak mümkündür. Particiler yetişmiş, bilge ve idealistlere “dediğimizi yapmaz, istediğimizi vermez” gözüyle bakar..

Sandıkların açılmasıyla ortaya çıkan tablo, sandığa gitmeden önceki fikri yapılanmaya ışık tutar. Bunların çok örnekleri vardır. Aday idealisttir, hizmet ülküsüyle yüklüdür, partinin tüm fiiliyatlarını yırtar, meclis listesinde temsil günü gösterir, seçimi alabilir. Aktif politikada sadece hayat pahalılığı ve enflasyon üzerinden giderek iktidara mutlak ulaşılacağına inanmak baştan yanılgıyı kabullenmek anlamındadır. Seçim kazanmanın esasını teşkilatlanma gibi yüzeysel ve hukuki düzenlemelerde değil; derin ve psikolojik atmosferde aramak gerekir!..

Yerel seçimlerde partinin aday tercihi yanında adayın parti tercihi de önemlidir. İsabetli karar esastır. Bunun için bazı güçler partilere aday siparişi yapar ve adaylık potansiyeli bulunan bazı kişilerin yolunu keserler. “Kimi? Niçin? Neden?” Aday gösterdiğini partililer bile fark etmezler. Yerelde sülale güçlü rey potansiyelidir. Arkanızın ve paranızın önemi büyüktür. Biat reyler adayını kazandırmaya yetmez. Yüzer-gezer transfer oylar artı puandır. Bunun için parti karşı politika veya sülalelerden aday transferine girer. Umudu kırık partiler adayım kaliteli olsun mantığı ile liyakatli şahsiyetleri tercih edebilir.  Meclis üyeliği gibi formüller hep masadadır. Seçim kazanma arzusu ile tutuşan hiçbir aday parti yönetim ve üyelerine tam biat etmez. Parti reyi elbette bir potansiyeldir ama seçimi kazanmak için rey devşirmesi şarttır…

Demokrasiler kendi krallarını seçtirirmiş. Seçmen tabanı gündem değil, ilişki ve çıkarlar doğrultusunda hareket eder. İyi siyasetçi tavanda, iyi politikacı ise tabanda başarılı, güçlüdür. Aradaki hassasiyetin dengelenmesi belki daha iyi sonuç verir. Esası gönüllere girebilmektir!..