Bu gün benim hayatımın en heyecanlı günlerinden birisi. Gazete Alanya sahibi Sayın Muammer Soylu bana gelerek haftada bir gün gazetesinde yazmamı istedi. Önce şaşırdım. Ben iyi bir gazete okuruyum(Cumhuriyet)Hemen hemen yıllardı. Ben diyeyim 50,  siz deyin 40 yıldır aralıksız her gün alırım. Ama bir gün yazacağım hiç aklıma gelmezdi. Teklife önce şaşırdım. Yakın arkadaşlarıma danıştım ve kabul ettim. Bu gün ilk yazım heyecanlıyım. Hem de çok. Uçağa ilk biner gibiyim. Ben Alanya merkezde 38 yıllık Turizm esnafıyım. Deri çanta ve türevlerini satmaya çalışmaktayım. İşimden dolayı önce biraz turizm ve esnafın halinden bahsedeceğim.

Turizm, Türklerden bu tarafta tamamen çökmüş durumda. Ben esnaf açısından bakıyorum. Otelci motelci ve büyük değişebilir. Avrupa’da ne kadar göçmen, mülteci durumunda Orta doğulu varsa tatil için Alanya’yı seçmişler. Sıra yıla saymama gerek yok Afganistan’dan tutunda Cebelitarık boğazının güneyine kadar. Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden bir şekilde, denizlerde boğulmadan, Avrupa’ya kapağı atanlar tatil olarak Alanya’yı seçmişler. Bakın Türkiye’yi demiyorum Alanya’yı diyorum. Acaba neden? Neden Türklerin batısı değil de doğusu? Buyurun Alanya’yı yönetenler ve yönetmeye talip olanlar. Neden? Tamam insan insandır. Hakir görmüyoruz. Bunlarda turist, bunlarda insan. Ama biz esnaflar bu işi para kazanmak için yapıyoruz. Giderimiz 2021 ile 2022 arasında tam üç kat arttı. Örnekmiş istersiniz. Elektrik faturaları. Sosyal medyada sayfamda var. Paylaştım isteyen girip bakabilir.

2021 Temmuz ayı 7.000₺ 2022 Temmuz ayı 21.000₺, Burası mütevazi bir çantacı dükkanı sosyal medyada paylaştığım zaman çok arkadaş benimle dalga geçti. 5 yıldızlı otel mi işletiyorsun? Fabrikamı çalıştırıyorsun? Hatta kerhanemi işletiyorsun? Diye yazanlar bile oldu. Ağustos ayını da paylaşacağım. Eminim 27.000₺ gelecek. Nasıl mı? TEDAŞ işin kolayını biliyor. 3’le çarpı veriyor. Yani geçen yıl 9.OOO₺ gelmişti Eskiden esnaf birbirine nasıl gidiyor? Kirayı verebildin mi? Diye sorardı. Şimdi elektrik parasını çıkarabiliyor musun? Ödeyebildiniz mi? Diye soruyor. Birde sağ olsunlar dükkan sahipleri biraz laf anlar, bazen 1 ay hatta daha fazla beklerler. Duruma göre indirim yaptıkları dahi olurdu. Ama TEDAŞ bir gün geçsin tak diye kesiyor. Elektrik parası elimizde somut bir şey olduğu için hep ondan örnek verdim. Tüm giderler en az 3’e katlanmış durumda. Bu giderle, bu Avrupa’nın mülteci turistleriyle esnaf için en büyük kriz bu senedir.

İlerleyen günlerde göreceğiz, kapatanları kaçanları. Yahu bende resimleri var tuvalete para vermemek için yolun ortasına işeyen turistler mevcut. İsteyene gönderebilirim. İlk yazım kusurum varsa affola. Öğreneceğiz. Öğrenmenin yaşı yoktur. Hoşça kalın.