2019-2020 Cemil Usta Sezonu bugün saat 17’de Kasımpaşa ile son şampiyon BAŞAKŞEHİR arasında oynanacak maçla son bulacak. Başakşehir şampiyonluğunu geçen hafta ilan etmişti. Ankaragücü’nün düşmesi de kesinleşmişti. Bu hafta ki maçların önemi, Avrupa kupalarına gidecek ve ligden düşecek takımları belirleyecekti.

Başakşehir ve Trabzonspor ligi ilk iki sırada bitirmeyi geçen hafta garantilediler. Bu hafta Beşiktaş deplasmanda Gençlerbirliğini 3-0 yenip, Sivasspor’da deplasmanda Göztepe 3-1 yenilince, Beşiktaş ligi üçüncü, Sivasspor ise dördüncü bitirdi. Bu sezonun en iyi futbol oynayan  ve oyuncuları transferin gözdeleri olan ekiplerinden Alanyaspor, Konya deplasmanında 2-0 geriye düşmesine rağmen muhteşem bir geri dönüş ile maçı 3-2 kazandı ve ligi beşinci sırada tamamlayarak, Avrupa Kupalarına katılma biletini cebine koydu. Galatasaray ise Antalya deplasmanında 2-2 berabere kalarak ligi altıncı sırada tamamladı. Fenerbahçe evinde Rizespor’u 3-1 yenerek ligi yedinci sırada bitirdi.

Ligi ilk beş sırada bitiren Başakşehir, Trabzonspor, Beşiktaş, Sivasspor ve Alanyaspor Avrupa kupalarına katılım hakkını elde ettiler. Trabzonspor’un cezası CAS’ta onaylanırsa Trabzon ülkemizi Şampiyonlar liginde temsil edemeyecek. Bu durumda ülkemizi Trabzonspor’un yerine ligi üçüncü bitiren Beşiktaş Şampiyonlar Ligi’nde temsil edecek. UEFA’ya da ligi altıncı sırada bitiren Galatasaray gidecek. Trabzonspor hariç, ligin ilk beşindeki takımlarda Avrupa kupalarına katılmaktan dolayı haklı bir sevinç var. Trabzonspor ve  Galatasaray’da ise endişeli bekleyiş hakim. Trabzonspor’un cezası CAS’ta onaylanırsa, Galatasaray UEFA kupasında ülkemizi temsil etme hakkını kazanmış olacak. Ceza kaldırılırsa Trabzonspor ülkemizi Şampiyonlar Liginde temsil edecek. Tabi Trabzon’un ceza alması sadece Galatasaray’ın değil, Beşiktaş’ında takibinde. Trabzonspor’un cezası onaylanırsa, Beşiktaş ön eleme oynayarak Şampiyonlar Ligi’ne katılma hakkı kazanmaya çalışacak. Ön elemeyi geçince ciddi miktarda gelire sahip olacak.

Ligden düşenler ise, geçen hafta kesinleşen Ankaragücü ile beraber bu hafta evinde Trabzonspor’a 2-1 yenilen Kayserispor ve yine evinde Gaziantep Futbol Kulübüne 1-0 yenilen Malatyaspor oldu. Ligden düşen bu üç kulüpte de büyük üzüntü yaşanıyor. Malatyaspor ilk yarının en iyi futbol oynayan ekiplerinden birisi idi. Takımın ateşleyici ve golcüsü devre arasında başka kulüplere göndererek kendi bindiği dalı kesti. İlk yarıda 24 puan toplayan Malatyaspor ikinci yarıda adeta ligden düşmek istiyorum diye bağırdı. Ligden düşen diğer takım Kayserispor ise ligin ilk yarısında 10 puan topladı. İkinci yarıda 22 puan toplamasına rağmen ligde tutunmak için yeterli olmadı. Ligden düşen takımların eksikliklerini ve aksaklıklarını gidererek tekrar Süper Lig için mücadele edecekleri bir gerçek. Bu kulüplerimize 1. Ligde başarılar diliyorum.

Futbol eğer, keşke gibi kulübü ve yöneticileri yerinde saydıracak savunma kelimelerini barındırmaz. Futbolda Süper Lig tecrübesi önemlidir. Kulübü yönetirken kulübünüze kazandırdığınız veya başka kulüplere gitmesine izin verdiğiniz oyuncuların, sizin kulübünüze katkısını ve zararlarını iyi değerlendirmek zorundasınız. Bu değerlendirmeleri doğru yapıp, iyi planlama ile Süper Ligde kalıcı olabilirsiniz. Bu işi en iyi yapan kulüpler benim izlenimlerime göre, Şampiyon Başakşehir, Alanyaspor ve Kasımpaşa kulüpleri. Başakşehir sürekli zirvede oynayarak bu sene ligin 6. Şampiyonu oldu. Kasımpaşa, doğru transfer politikası ile giden oyuncunun yerini doldurup ligde korku hissetmeden orta sıralardaki konumunu korudu. Alanyaspor ise lige çıktığından beri üstüne koyarak gelişim gösterdi. Gönderdiği iyi oyuncuların yerlerini kaliteli ve uygun fiyatlı oyuncular ile doldurdu. Bunun karşılığında da Süper Lig yolculuğunda Avrupa kupalarına katılma ve Türkiye kupasında final oynama hakkını kazandı. Üstelik oyuncuları da transferin gözdeleri. Ülkemizde oyuncu satışlarından ciddi miktarda paralar kazandığını da unutmamak gerekir. Bunda da en büyük pay kulüp başkanı Hasan ÇAVUŞOĞLU ve oyuncu araştırma ekibine ait.

Ayın 29’unda İSTANBUL, ATATÜRK OLİMPİYAT STADI’ında, TÜRKİYE KUPASI final maçı ALANYASPOR ile Trabzonspor arasında oynanacak. ALANYA’da yaşayan ve ALANYASPOR’u zevkle seyreden, seyirci olarak ALANYASPOR’un TÜRKİYE KUPASI’nı kazanmasını canı gönülden istiyorum. ALANYASPOR’lu teknik ekip ve oyuncuların kupayı kazanıp Alanyada yaşayan herkesi sevindireceğine yürekten inanıyorum. Kulüp yönetiminin Başkan Hasan ÇAVUŞOĞLU yönetiminde gerekli motiveyi yaptıklarını düşünüyorum. Kupa gelsin hep beraber sevinelim.