Konyalılar, şehirlerinde pek çok evliyanın, erenlerin, Selçuklu Sultanlarının yattığını bilirler ve bundan dolayı gurur duyarlar.

Konya’da yatan evliyaların, mübarek zatların bir bölümü çeşitli mezarlıklarımızda, bir bölümü ise halen şehrimizin muhtelif semtlerinde bulunan türbelerinde medfundurlar. Bu mübarek zatların sayıları bir hayli kabarıktır.

İsmi bilinen, kabri bilinen veliyullahın sayısı; yazar İbrahim Aczi Kendi’nin beyanına göre 329, Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver’in beyanına göre 355, Selçuk ES’in hesabına göre ise 379’dur. Konya’da medfun olan, adı sanı bilinemeyen veya kabri tespit edilemeyen veliyullahın sayısı ise binleri aşmaktadır.

Birden çok peygamberin de Konya’da yatmakta olduğu halk arasında şehir efsanesi olarak yıllardan beri dilden dile dolaşır durur.

Konya’da yatan peygamberler söylentisini altı boş bir iddia sanmayın, gerçeklik payı var.

Araştırmacılar ve bilim adamları da on dört tane peygamberin Konya’da medfun olduğunu, yazılı kaynaklarıyla beraber iddia ediyorlar.

Bu konuda; yazar İbrahim Aczi Kendi, yazar Selçuk Es, Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver, yazar Ahmet Çelik, yazar Mustafa Güden, Serdar Ceylan ve daha başka araştırmacılar çeşitli kitaplar ve makaleler yayınladılar.

Araştırmacılara göre Konya’da medfun on dört peygamberden altı tanesinin isimleri bilinmekte, geri kalan sekiz tanesinin isimleri bilinememektedir.

Araştırmacılar tarafından Konya’daki bir asır öncesinden bugüne kadar mevcut veya kaldırılmış kabristanlar gözden geçirilmiş, Konya’da yattıkları söylenen peygamberlerden altı tanesinin ismi ve yattıkları kabristanlar tespit edilmiştir. İsmi tespit edilen peygamberler ve yattıkları kabristanlar şunlardır:

* İklis Peygamber

* Merih Peygamber

* Çağdun veya Çukudvan Peygamber

* Mihran Peygamber

Musalla Mezarlığı ve yakınında bu dört peygamber yatmaktadır deniliyor.

* Hamun Peygamber

* Salih Peygamber

Bu iki Peygamber Yeni Kale Kapısı Kabristanında yattıkları bildirilmekte olup, bugün burada Kibrit Apartmanından Doğumevi sahasına kadar uzanan yol ve evler vardır.

İsmi bilinen bu altı peygambere ilaveten, ismi tespit edilemeyen sekiz peygamber daha Konya’da medfundur. Bu peygamberlerden; üç peygamber Sarı Yakup Sultan yakınında medfundur. Üç peygamber Alâaddin Camii civarında medfundur. Bir peygamber Şehitler mevkiinde yani bugünkü yeri garaj caddesi Büyük Otelin olduğu yerde medfundur. Bir peygamber Muhacir Pazarı civarında Ticaret Lisesi karşısında medfundur.

Konya’da on dört peygamberin medfun olduğunu kaydeden yazma eserler ve bunların ait olduğu kütüphaneler şunlar:

1. ”Mecmûa-i Enbiyâ-i İzâm ve Evliyâ-i Kirâm”, Mevlâna Müzesi, İhtisas Kütüphanesi, Türkçe Yazmaları, No.5997;

2. “Haza Mecmuau Enbiyai İzam ve Evliya-i Kiram Rahimehullah”, Konya Mevlâna Müzesi, Türkçe Yazmaları, No.2176/13;

3. “Mecmua: Konya’da Medfun Evliya ve Enbiya Medfenleri”, Koyunoğlu Müzesi Kütüphanesi No.10154;

4. “Mecmua: Konya’da Yatan Evliya ve Enbiya İsimleri”, Koyunoğlu Müzesi Kütüphanesi No.10171;

5. “Medine, Konya ve Haricinde Olan Enbiya-i İzam ve Evliya-yı Kiram'ın İsimleri” Ankara Milli Kütüphane, Arşiv No: 06 Mil Yz A 1309/17;

6. “Medine-i Konya Dâhilinde ve Haricindeki Enbiyânın ve Ehlullah-ı Kiramın Esami-i Şerifeleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Atatürk Kitaplığı, Osman Ergin Türkçe Yazmaları, Arşiv No.1123/6;

7. “Medine-i Konya dâhil ve haricinde günüde-i hak-i ıtırnak olan” Kütahya Tavşanlı Zeytinoğlu İlçe Halk Kütüphanesi Arşiv no: 43 Ze 218/8.

Allah-u Teala(cc) bazen peş peşe, bazen aynı zaman dilimi içinde insanlara doğru yolu göstermeleri için peygamberler göndermiştir. Peygamberlerin ilki Hz. Âdem (as), sonuncusu Hz. Muhammed (s.a.s.)’dir. Bu iki peygamber arasında Cenab-ı Allah(cc) tarafından yüz yirmi dört bin peygamberin daha gönderildiği rivayet edilir.

Konya’da medfun bulunan on dört peygamber konusunu atmasyon falan zannetmeyin. Her şehir efsanesi gerçek dışı olacak diye bir kaide yok. Tıpkı Konya Denizi söylentisinde olduğu gibi bu da gerçektir. Araştırmacılar boş yere konuşmuyorlar, kaynakları ile söylüyorlar.