Beşinci kitabım olan ve iki yılı aşkın bir sürede hazırladığım Konya Efsaneleri kitabım yayınlandı.

Çimke Yayınevinden çıkan Konya Efsaneleri kitabımda altmış ikisi efsane, on sekizi şehir efsanesi olmak üzere toplam seksen efsane bulunuyor. Şüphesiz ki yöremizde benim ulaşamadığım daha onlarca efsane vardır.

Konya; köklü bir geçmişe, zengin bir halk kültürüne sahiptir. Şehrimiz adeta efsane zenginidir. İlçelerinde, kasaba ve köylerinde birbirinden farklı efsaneler anlatılır.

Bazı efsanelerimizin ünleri Konya’yı aşıp çok geniş bir coğrafyaya yayılmışlardır. Tahir ile Zühre Efsanesi, Aya Thekla Efsanesi, Kibele Efsanesi, Aziz Khariton Efsanesi bu duruma en güzel örneklerdir.

Birbirinden güzel efsanelerimiz unutulmasın, hepsi bir arada bulunsun istedim. Bu amaçla sözlü halk kültüründe önemli bir yer tutan efsanelerimizi derleyerek kitap haline getirdim.

Konya Adının Efsanesi, Konya’nın Fethi ve Ali Gav Sultan, Tahir ile Zühre Efsanesi, Kızlar Kayası Efsanesi, Kaşıkçı Güzeli Efsanesi, Sultan Suyu Efsanesi, Anamas Efsanesi, Beyşehir Gölü Efsanesi, Kül Adası Efsanesi, Meke Gölü Efsanesi, Gelin Kayası Efsanesi, Seyrek Basan Efsanesi, Kara Mehmet Ağa ile Maviş Gelin Efsanesi, Tuz Gölü Efsanesi kitapta yer alan efsanelerden bazılarıdır.

Kitabımda, Konya ve ilçelerinden derlenen altmış iki efsane ile on sekiz şehir efsanesi olmak üzere toplam seksen efsane bulunuyor.

Konya Efsaneleri kitabında Konya merkezde anlatılan efsanelerle birlikte Beyşehir, Ilgın, Bozkır, Akşehir, Seydişehir, Hadim, Taşkent, Cihanbeyli, Çumra ve diğer ilçelerimizden de pek çok efsaneler bulunuyor.

Çok eski çağlardan beri söylenegelen, kaynağı ve ilk söyleyeni belli olmadığı halde yüzyıllar boyunca halkın benimseyerek sonraki kuşaklara aktardığı, genellikle olağanüstü olayları, kişileri ve konuları işleyen kurmaca hikayelere efsane denilmektedir.

Efsaneler çoğunlukla tabiatüstü olayların ve kişilerin anlatıldığı yazı türleridir. Efsanelerde anlatılan olaylar gerçek ya da hayali olabilmektedir.

Konya ve ilçelerinde anlatılan efsaneleri, şehir efsaneleri de denen şehir söylentilerini ve anlatıla anlatıla efsaneleşen menkıbeleri bu kitapta derlemeye gayret ettim. Efsaneleri derlerken yazılı kaynakların yanı sıra yörede yaşayan insanlardan da istifade etmeye çalıştım.

Bu eseri yazmaktaki amacım; dilden dile nesilden nesile anlatılagelen Konya efsanelerini derleyip bir araya getirmek ve Konya kültürüne karınca kararınca bir nebze de olsa katkı sağlayabilmektir.

Konya Efsaneleri kitabım Konya’ya armağanım olsun.