Geçtiğimiz günlerde Defense News tarafından hazırlanan ve dünyanın en büyük 100 savunma sanayii şirketinin yer aldığı “Defense News Top 100” listesinin, 2020 yılı sonuçları açıklandı.

     Ülkemiz adına adeta gurur tablosu olan liste, basında haber olarak fazlaca yer bulmadı.

     Eee saman(!) kadar önemli bir durum değil tabii ki.

***

     Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli askeri yayıncılık kuruluşu Defense News dergisi tarafından her yıl, bir önceki yılın savunma satışları baz alınarak yayımlanan ve dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi olarak kabul edilen "Defense News Top 100"de bu yıl Türk şirketi sayısı 5'ten 7'ye çıktı.

     2002 yılında Dünya’nın en büyük savunma şirketleri arasında ülkemizden hiçbir şirket yer almazken 2020 yılında yedi Türk savunma sanayi şirketi yer aldı. Bu bir devrimdir, bu teknolojide ve savunma sanayiinde çağ atlamaktır. Devler ligine adeta paraşütle tepeden dalmaktır.

     Öyle böyle bir liste değil bu. Dünya’nın en prestijli sanunma sanayii dergisi yapıyor sıralamayı. Dünya’da en fazla ciro yapan savunma şirketleri listesinde 7 şirketimiz var. Bu Türk sanayisinin nereden nereye geldiğinin kanıtıdır.

     Türk savunma sanayi şirketleri, son dönemde elde ettikleri cirolarla rekorlar kırarken, ulaşılan ekonomik büyüklükler şirketleri uluslararası kıyaslamaların yapıldığı listelerde üst sıralara taşıyor. Şirketlerimizin ürettikleri yüksek teknolojik ürünler pek çok ülke tarafından rağbet görüyor ve yüze yakın ülkeye ihraç ediliyor.

***

     Listedeki şirketlerimiz ve sıralamaları şöyle: Aselsan (48), Tusaş (53), BMC (89), Roketsan (91), STM (92), FNSS (98) ve Havelsan (99)

     İlk 100’deki şirket sayımız ile ABD, İngiltere ve Çin’in ardından Dünya’da dördüncü durumdayız.

     Savunma sanayii alanında Dünya’nın 100 dev şirketi arasında 41 şirket ile ABD başta yer alıyor. ABD’yi 10 şirket ile İngiltere, 8 şirket ile Çin takip ediyor. Türkiye ise 7 şirket ile bu üç ülkenin hemen ardından geliyor. Ayrıca listede, Fransa’dan 5 şirket, Güney Kore’den 4 şirket, Almanya ve İsrail’den 3’er şirket, Hindistan, İtalya, Rusya, Norveç ve Hollanda’dan 2’şer şirket, Kanada, Brezilya, Almanya, Avustralya, Finlandiya, Japonya, İsviçre, İsveç, Singapur ve İspanya’dan 1’er şirket Dünyanın savunma sanayi devleri arasında yer alıyor.

***

     Ülkemiz adına, milletimiz adına, sanayimiz adına gurur duyacağımız bir durum. Savunma sanayiinde tamamen dışa bağımlı bir ülkeden, Dünya’nın en büyük 100 savunma sanayi şirketinden yedisine sahip olan bir ülkeye evrilmişiz. Maşallah maşallah.

     İçeriden dışarıdan, darbeyle terörle, dövizle ticaretle boşuna saldırmıyorlar. Ellerinden gelse bir kaşık suda boğacaklar.

     Irak’ta, Suriye’de, Libya’da, Azerbaycan’da, Doğu Akdeniz’de Yedi düvele kafa tutmayalım da ne yapalım?

***

CORONAVİRÜS CAN YAKMAYA DEVAM EDİYOR

     Corona virüs salgını hızını kesmeden yayılmaya, bulaşmaya devam ediyor. En son Konya Çumra Belediye başkanı Halit Oflaz ile Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’in corona virüs testi pozitif çıktı. 

     Başkan Yücel, tedavi altına alındı. İnşallah kısa zamanda sağlığına kavuşur. Kendisine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

     2019 yılında Akparti’den belediye başkanı seçilen Halit Oflaz 3 Ağustos’ta sosyal medya hesabından corona virüs testinin pozitif çıktığını duyurmuştu. Bir süredir corona virüs tedavisi gören Konya Çumra Belediye Başkanı Halit Oflaz’ı ise çarşamba günü kaybettik.

     Halit Oflaz’a Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dilerim.

***