Birkaç haftalık aradan sonra tekrar merhaba! Hem okulların başlaması hem ülke olarak üzücü imtihanlardan geçtiğimiz bu yoğun dönemin ardından hayata adapte olma hususunda sıkıntılar yaşayabiliyoruz. Bu yazıda sizlerle hem kaygı temelli hayata adapte olma hem de olağan hayat işleyişini verimli bir şekilde devam ettirme üzerine birtakım önerilerim olacak.

Yaşamı planlamaya faydaları listeleyeceğim bu işleyişi sanat kelimesi ile destekledim çünkü tıpkı hayatımızın köşelerini süsleyen diğer sanatlar gibi bu planlama sistemi de ruhsal yaşantımızın köşelerini süsleyecektir.

Peki biz hayatı planlayarak nasıl kaygılarımızdan arınıyoruz? Planlı yaşama sanatı bize ne gibi faydalar sağlıyor bunu beraber inceleyelim,

1-           Hayatı planlama kişinin kontrol gücünü ve alanını artırdığı gibi seçim ve karar alanında genişletiyor. Planladığımız gün neticesinde başkalarının seçimleri ile değil kendi seçimlerimizle ilerlediğimiz bir hayatı geride bırakıyoruz.

2-           Hayır diyebilme seçeneğini bize sunuyor. En çok karşılaştığımız konulardan biride hayır diyememe. Planlı yaşayan kişilerin plan ve ön görüleri öncesinde zihin tarafından hazırlandığı için daha kolay ‘hayır’ diyebiliyorlar.

3-           Hayatı gerçekçi olarak yorumlayabilme kabiliyetini genişletiyor. Özellikle yazıya aktarılan planlar ve çizelgeler hangi konuda başarılı olup olmadığımız konusunda bize analiz fırsatı sunduğu gibi onları geliştirmemiz yönünden de katkı sağlıyor.

4-           Konfor alanımızı genişletiyor. Planlama listesine eklediğimiz ve tamamladığımız işler sayesinde konfor alanımız günden güne genişlemiş oluyor.

5-           Dikkat Eksikliği Bozukluğu olan kişiler içinde daha başarılı bir hayata sahip olmanın sırlarından birisi planlı yaşamak.

Belki kendimizi kuralların içerisine oturtup sıkıştırılmış hissedilmek yerine bize sağladığı fayda ve yararlar bakımından planlı yaşama sanatı ile yeni bir döneme başlayabiliriz. Çoğu başarılı ve isimleri tarihe geçmiş kişinin hayatında da planlı yaşama sanatı hep var.

Son olarak sizler için geride güzel bir başarı öyküsü bırakan Apple şirketinin kurucusu Steve Jobs bir gününü nasıl geçiriyordu diye sordum arama motorlarına, yanıt planlı yaşama sanatının gücüne beni bir kez daha inandırdı;

 06:00: Uyan

“Erkenci birisiyim. Sabah erkenden uyanmayı severim. Saat altıda uyandım. ”

Steve Jobs her gün aynı kıyafeti giyermiş- bir Issey Miyaki siyah sahte balıkçı yaka ve mavi kot pantolon, bu yüzden her sabah ne giyeceğini seçmek için zaman kaybetmesine gerek duymuyormuş.

 06:30: Çalışma

 07:30: Aile ile Kahvaltı

 09:30: Toplantılar

 “Her Pazartesi yaptığımız işin tamamını inceliyoruz. Bir hafta önce ne sattığımıza bakıyoruz. Geliştirilmekte olan her ürüne, sorun yaşadığımız ürünlere, talebin yapabileceğimizden daha büyük olduğu ürünlere bakıyoruz. Gelişimdeki her şeyi gözden geçiriyoruz. Ve bunu her hafta yapıyoruz. ”

 Öğlen: Öğle yemeği

 13:30: Tasarım Laboratuvarı'nı ziyareti

 15:00: E-postalar, Toplantılar ve Telefon Görüşmeleri

 17:30: Aile Yemeği

 18:30: Laurene ile yürüyüş

 22:00: Müzik, Meditasyon ve Maneviyat

Planın, başlangıçların ve gelişimin hayatınızda yer edindiği günler dilerim.