Bütün ömrünü Türk dili, Türk edebiyatı ve Türk kültürüne adamış zamanımızın bilgesi D. Mehmet Doğan ve onun hazırladığı ‘Safahat Mehmet Akif Ersoy’ adlı eserinden bahsetmek istiyorum. Konya ziyaretimde değerli dostum, araştırmacı yazar Mustafa Güden ile Mevlâna Kültür Merkezi ziyaretimizde kadim dostum Mustafa Alakır her ikimize de birer tane Safahat Mehmet Akif Ersoy eserinden hediye etmişti. Arkadaşım Mustafa Alakır, bu hediye ile beni çok mutlu etti, sağ olsun.

D. Mehmet Doğan hocamın eseri, şimdiye kadar aldığım en kıymetli hediyelerden birisidir. Türkiye Yazarlar Birliği kurucusu ve Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan hocamın sayısını bilemeyeceğim kadar çok eseri var. Ömrü araştırmakla, yazmakla geçti desem yalan olmaz. Kamuoyunca en bilindik eseri ‘Doğan Türkçe Sözlük’ adlı devasa yapıtıdır.

D. Mehmet Doğan hocam, sosyal ve iktisadî tarih, fikir ve basın tarihi, dil, Türk kimliği ve kültürü gibi alanlarla ilgili olarak çalışmalar yaptı, pek çok kitap yazdı. Türkiye Yazarlar Birliği tarafından gelenekselleştirilen birçok faaliyeti başlattı. Türk Dünyası ile münasebetlerin yeniden kurulması sürecinde, kültürel ve edebî ilişkilerin gelişmesinde önemli yeri olan Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şölenlerinin düzenlenmesine öncülük etti. TYB Vakfı bünyesinde Mehmed Akif Araştırmaları Merkezi’ni kurarak Mehmed Akif bilgi şölenlerinin yapılmasına önayak oldu. Yazarlık alanının tanımlanması, yazarların meslekî bir kuruluş çatısı altında toplanması, geçmiş büyük yazarlarımızın ve yaşayan yazarlarımızın tanıtılması yönünde çalışmalar yaptı.

Yukarıda bahsettiklerim D. Mehmet Doğan hocamın çalışmalarının çok kısa bir özetidir. Allah ona uzun ömürler versin. D. Mehmet Doğan hocamın hazırladığı “Safahat Mehmet Akif Ersoy” yoğun bir emek ve titiz bir çalışmanın ürünüdür. Ana kaynak niteliği taşımakla birlikte Mehmet Akif hakkında bilinmesi gereken ne varsa ihtiva etmektedir.

Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından yayınlanan 552 sayfalık ciltli eserde; Mehmet Akif Ersoy ve ona ait İstiklal Marşı, Safahat, Süleymaniye ve Fatih kürsüleri detaylıca anlatılmış, izah edilmiş. Safahat Mehmet Akif Ersoy; orijinal Osmanlıca metinleriyle, fotoğraflarla, dipnotlarla bir kaynak eser niteliği taşımaktadır. Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ’ye böyle bir eseri kültür ve edebiyat dünyamıza kazandırdığı için ayrıyeten teşekkür ederim.