Bak sen şu kendinden habersize, Atatürk'ü sevmiyormuş. Atatürk'ün senin sevgine zaten ihtiyacı yok. O'nun sevenleri oldukça fazla. Bir lider düşünün; kendi ulusu için yaptıkları ile, dünyada sömürülenlere ışık, sömürenlere ders olmuş. Ulusunun hür ve bağımsız yaşaması için bütün sömürenleri ve uşaklarını karşısına almış, bir ulusu ulus yapan en önemli değer olan "bağımsızlığını" kazandırmış. Aklı evveller sevmezmiş.

      Sevmeyin efendim(!)

      Sevmeme nedenlerinizi yazmaya kalksak sayfalar sığmaz. İtirazınız hep aynı olur. Ama efendim. Aması, maması yok.

      Sayalım mı yaptıklarının bazılarını;

      Bir hanedana kul olmaktan çıkarıp, yurttaş olmanı sağlayıp rejim değişikliğine giderek "Cumhuriyet" rejimini ilan etti.

      Ulusun daha bilinçli olması için yok denecek kadar az olan okur yazar oranını artırmak, geçmişi ve geleceği arasında köprü kurmalarını sağlamak için harf devrimi yaptı.

      Tam bir okuma yazma seferberliği başlatmış olup, cinsiyet farkı gözetmeden bütün yurttaşların iyi eğitimler alması için eğitimde kanunlar çıkarmıştır.

      Bilimsel anlamda daha iyi olabilmemiz için Avrupa'ya öğrenci göndererek, eğitim almalarını sağlamış. (Bu arada 1970'lerden günümüze, popüler olan ki o yıllarda da vardı, ülkemizden dışarıya beyin göçü olmamıştır. Eğitimini alan her gencimiz ülkemize geri dönmüştür.)

      Ulusun, ibadetini tam ve doğru yapabilmesi ve araya girenlerin onların dini duygularını sömürmelerini engellemek için tekke ve zaviyeleri kapattı. (Burası önemli, kendisi de tarikat şeyhi torunudur.)

      İbadet ile ilgili bilgilendirmeler için Diyanet İşleri Başkanlığını kurdu.

      Ülkesinde insan yerine konulmayan, eşya gözü ile görünen kadına değer verdi, erkekler ile eşit haklara sahip olmalarını sağladı.

      Dünyanın gelişmiş bütün ulusları, kadınlara seçme seçilme hakkını tanımadan, bizim kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkını kazanmasını sağladı.

      Kimsenin dini inançları üzerinde baskı kurulmaması ve yönetimlerde dini kurallar değil yasalarla yönetilmesi için laikliği getirdi.

      1911 yılından 1922 yılına kadar savaşmış, her hali ile harap olmuş, bir ülkeyi yeni baştan ayağa kaldırmış. Üstelik kendine ülkeyi kurtarma mücadelesinde her türlü zorluğu çıkarmış, hanedanın tefecilerden, devlet adına aldığı "yüksek faizli" borçları da ödemeyi kabul ederek ve ödeyerek.

      Bütün bunların yanında ülkenin ulaşım ağını geliştirmiş. Demiryolları ile en ulaşılması zor yerlere ulaşılmayı sağlamış.

Dünyada bir çok ülkenin örnek aldığı Nazilli basma fabrikası ve yerleşkesi ile modern bir ülkenin oluşturulmasının temellerini atmış.( Bu fabrikanın sınırları içinde sosyal etkinlik alanları, spor alanları, sinema, tiyatro gösteri merkezleri, işçi evlerine kadar her ayrıntı düşünülmüş.)

      Küçük orta işletmeler ile birlikte büyük ölçekli (ağır sanayi) fabrikalarda kurulmuştur. (Uçak üretim ve tamirat, Demir Çelik vb.)

      Ülkenin toprak bütünlüğü korumak için yaşamının son günlerine kadar mücadele etmiştir. Göremese de Hatay ilimiz sınırlarımıza dahil olmuştur.

      Bir ülke yurttaşının her şeyin iyisine layık olduğunu en iyi bilen ve yaşamı boyunca bunun mücadelesini veren, sömürü olmaktan kurtaran ATATÜRK'ü sen sevme zaten.

      Bir kısım aklı evvelde sevmem ama saygı duyarım der.

      Sevmeden saygı duymamı olur, be şaşkın. Saygı duyacaksan neden saygı duyduğunu bileceksin. Saygı ve sevginin ruh ikizi olduğunu unutmayacaksın. O zaman hem sevecek hem de saygı duyacaksın.

     Biz senin ışığında yürümeye devam edeceğiz. Seni unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız. Yaptıkların için sana minnettarız.

Osman AVCI

İzmir