Yapılan araştırmalar Akdeniz tipi beslenme tarzının ruh sağlığına iyi geldiğini, depresyonu azalttığını, kalp hastalığı riskini azalttığını ve kan şekerine olumlu etkileri olduğunu söylüyor. Sağlıklı beslenmenin en uygun modeli olan Akdeniz beslenmesinin temelini zeytinyağı, balık, taze meyve ve sebze, bakliyatlar, tahıl gibi besin grupları oluşturuyor.

Beslenme planından ziyade bir yaşam tarzı olan Akdeniz tarzı beslenme piramidine bakıldığında piramidin tabanında sosyal yaşam, sosyal alanlarda yemek yeme gibi sosyal yaşamı desteklenmesi gerektiği vurgulanmıştır. Piramidin üst katmanlarına çıkıldıkça sebze, meyve, zeytinyağı ve tahıl grubu; bir üst katmanda deniz ürünleri; onun üst katmanında süt ürünleri, yumurta, tavuk eti; en üst katmanda ise kırmızı et ve tatlılar bulunmaktadır. Bu tür bir beslenme şeklinin yanında diyete su tüketimi ve istenirse 1-2 kadem kırmızı şarap eklenebileceği de belirtilmektedir.

AKDENİZ BESLENMESİ İÇİN 9 ÖNERİ:

1) Her gün taze meyve ve sebze beslenme planında yer almalıdır. Öğünlerinizde fırında sebzeler, bol yeşillikli salatalar ve tatlı yerine meyve tüketebilirsiniz.

2)Yulaf, esmer pirinç, soya fasulyesi, keten tohumu, makarna ve esmer ekmek çeşitleri gibi tahıl ürünleri tüketilmelidir.

3)Yağ kaynağı tereyağı yerine zeytinyağı, fındık yağı gibi tohum yağları kullanılmalıdır.

4)Kırmızı et tüketimi sınırlandırılarak ayda bir defa tüketilmelidir.

5)Balık ve tavuk eti haftanın 2 günü, yumurta ise gün aşırı tüketilmelidir.

6)Süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri yarım yağlı olarak tercih edilmelidir.

7)Haftada 2 kez mutlaka omega 3 yağ asidinden zengin olan deniz ürünleri tüketilmelidir.

8)Fasulye, nohut, mercimek gibi bakliyatlar ile hazırlanmış salatalar tüketilmelidir.

9)Tam tahıl ürünleri seçin. Tam tahıl ürünleri birçok besleyici madde içerir ve zengin lif içeriği sayesinde tokluk süresinin uzamasına da etki eder.

AKDENİZ BESLENMESİ FAYDALARI:

Akdeniz kıyı ülkelerinde yaşayan insanların yaşam kalitesinin daha iyi olduğu fark edildikten sonra bir takım çalışmalar yapılmıştır. Bu araştırmaların sonucunda bu beslenme tarzının sağlıkla pozitif yönde ilişkisi olduğu sonucuna varılmıştır.

1)Kan yağlarını yükseltmeyici zeytinyağı tüketilmesi ve antioksidan içeriği yüksek besin grupları tercihleri ile kalp hastalığı ve kanserden koruyucu olarak kabul edilir.

2)Akdeniz bölgesinde yapılan bir çalışmada bu bölgede yaşayan kişilerde hipertansiyonun az görülmesi Akdeniz mutfağı özelliklerine bağlanmıştır.

3)Bu beslenme tarzının tip2 diyabet hastalarında kan şekerini olumlu yönde etkilediği belirtilmiştir.

4)Alzheimer hastalığından korur ve depresyona yakalanma riskini azaltır.

5)Kansere karşı koruyucu etki gösterir ve bağırsak sistemini güçlendirir.

AKDENİZ BESLENMESİNİN ZARARLARI:

Akdeniz beslenme diyetinde günlük alınan enerjinin ortalama %35-40’ını yağ kaynaklı besinler oluşturmaktadır. Bu nedenle normal bir beslenme planına göre bu değer yüksektir.

Ceviz, fındık, zeytinyağı gibi yağ çeşitlerinin kalp sağlığını korumaya etkisi bulunsa dahi diyet ile fazladan alınan yağın ilerleyen zamanlarda sağlık problemlerine neden olabileceği düşünülmektedir.