Kabul etmesek de toplumumuzda sosyal medya bağımlısı hatırı sayılır bir kitle var. Benim çevremde günde en az birkaç saatini sosyal medyada geçiren çok kişi mevcut.

Facebook, Twitter, İnstagram, TikTok gibi sosyal medya platformlarına erişim yakın bir zamanda imkânsız hale gelecek.

Toplum bunu nasıl karşılayacak çok merak ediyorum.

Neden mi imkânsız hale gelecek? Hemen söyleyeyim:

Geçtiğimiz yıl TBMM’de Sosyal Medya Yasası kabul edildi, cumhurbaşkanı onayından sonra Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yasaya göre günlük bir milyonun üzerinde ziyaretçisi olan sosyal medya platformları, ülkemizde temsilcilik açmak zorundalar. Yasa, temsilcilik açmayı belli bir süreye bağladı.

Yasada, bu süre zarfında temsilcilik açmayan sosyal medya platformlarına belli yaptırımlar uygulanacağı da belirtildi. İlk etapta temsilcilik açmayan platforma 10 milyon tl, temsilcilik açmamaya devam ederse 30 milyon tl, halen açmamışsa reklam yasağı, devamında yüzde 50 bant daraltma, en son yüzde 90 bant daraltma cezası verilecek.

Yüzde 50 bant daraltınca sosyal medyaya giriş saatleri alacak. Yüzde 90 bant daraltılınca, o sosyal medyaya giriş imkânsız hale geliyor bunu da belirteyim.

İnstagram, Facebook, Twitter Türkiye’de temsilcilik açmayacaklarını beyan ettiler. Şimdiye kadar temsilcilik açacağını bildiren VK ve YouTube oldu.

Sosyal Medya Yasası'na rağmen T.C. kanunlarını tanımayan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin egemenliğini hiçe sayan sosyal medya platformlarının erişiminin engellenmesini ben de canı gönülden destekliyorum. Bu ülkeden reklam alıyorsan, para kazanıyorsan kanunlarına da uyacaksın.

Avrupa ülkelerinin yasalarına uyan, Avrupa ülkelerinde temsilcilik bulunduran bu sosyal medya platformları, Türkiye Cumhuriyeti söz konusu olunca kanun tanımaz oluyorlar.

Dünya’da adeta bir tekel oluşturan Google, Twitter, İnstagram, Facebook, TikTok, WhaatsApp gibi sosyal medya platformlarına dur demenin zamanı geldi de geçti bile.

Kanun tanımayan, Dünya’da sosyal medyayı elinde tutan yapıya karşı tek çare yerli ve milli sosyal medya platformlarıdır.