Diyar-ı aşk, diyar-ı Mevlâna, Payitaht-ı Selçuki, Hazreti Pir’in Düğün Gecesi’ne hazırlanıyor.

Geçen yıl vuslat törenleri, korona salgını nedeniyle seyircisiz ve asgari katılımla gerçekleştirilmişti.

On gün sürecek olan Mevlâna’yı anma törenleri 7 Aralık'ta Şems-i Tebrizi Türbesi ziyareti ve “İrfan Vakti” temalı yürüyüşle başladı.

Hazreti Mevlâna’nın 748. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenlerinin bu yılki teması "İrfan Vakti" olacak.

Bu yıl İrfan Vakti teması ile düzenlenen törenler, 2016'dan bu yana sırasıyla "Birlik, Kardeşlik, Selam, Vefa ve İhsan Vakti" temalarıyla düzenlendi

Hazret-i Mevlâna’yı Anma Törenlerinin özel konusu olan İrfan, İslam’ın insanlığa armağan ettiği en değerli kavramlardan biridir.

"İrfan Vakti"nin esin kaynağı, Anadolu irfanına sahip bu toprakların, tüm zorlukları ve güçlükleri kolaylıkla atlatabilmesidir.

İrfan, tasavvufta ilmin en yüksek noktası anlamında kullanılan bir kavramdır. İrfan, dini tecrübeden, imani derinleşmeden hâsıl olan ince anlayış, şeksiz şüphesiz iman ve teslimiyettir. İlim irfan sahibi dendiğinde hem ilmi hem de bu ilmi yaşamakla hâsıl olan tecrübesi ve meleke haline gelmiş ahlaki davranışları olan insan anlaşılır.

İrfan sahibi olmak kısaca, bir olguyu anlama, tanıma ve güçlü sezgi yetisi diye tanımlanabilir.

İlim ve irfan kelimeleri genellikle birlikte kullanılır. İlim-bilmek, irfan-tanımaktır. Bilmek ayrı, tanımak ayrı şeylerdir. Fakat bilinmeden tanınamaz. Tanınmayan bilinemez. O yüzden ilim ve irfan iç içedir. İlim, irfana götürmedikçe eksik, irfan ilime dayanmadıkça boş kalır.

Hazret-i Mevlâna, ölüm karşısındaki duruşu, hissedişi ile de marifet ehlinin, irfan sahibinin nasıl olması gerektiğini resmetmiştir.

Hz. Mevlâna’nın 748'inci Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri' kapsamında 17 Aralık'a kadar sema gösterileri, Mevlâna üzerine söyleşiler ve sanatsal etkinlikler gerçekleştirilecek.

Anma törenleri, Mevlâna’nın öldüğü gün olan 17 Aralık akşamı da “düğün gecesi” anlamına gelen “Şeb-i Arus” töreniyle sona erecek.