İzmir'de 30 Ekim Cuma günü 6,6 büyüklüğünde deprem oldu. Deniz taştı. Binalar yıkıldı. İnsanlar göçük altında kaldı.

     114 canımızı kaybettik. Bu insanları deprem öldürmedi, çürük binalar öldürdü!

     Daha önce yaşanan depremlerdeki koordinasyon eksikliği, bilinçsiz arama kurtarma girişimleri, depremzedelerin sahipsizliği çok şükür bu depremde yaşanmadı.

     AFAD, UMKE, AKUT, Kızılay ve İHH İnsanı Yardım Vakfı kurtarma görevlileri canla başla enkaz altında kalan canlara ulaşmaya, onları kurtarmaya çalıştılar.

     114 vatandaşımız hayatını kaybettiği depreme devletimiz, ilgili tüm kurumlarıyla anında müdahale ederek can kaybının artmaması için yoğun çaba gösterdi. İlgili kurumların deprem sonrası müdahalesi takdire şayandır.

     Şakşakçılık yaptığımı falan sanmayın!

     Doğruya doğru, eğriye eğri.

***

     İlgili kurumlardan profesyonelce müdahaleyi binalar yapılırken, kontrol edilirken, iskân verilirken de görmek isterdik ama maalesef göremiyoruz.

     Arama, kurtarma, yardım faaliyetleri gayet başarılı tamam da 114 canımız gitmiş. Bu da demek oluyor ki dersimizi hala alamamışız.

     Deprem doğal afettir, engellemek imkansızdır, yaşanır anlıyoruz lâkin bu binalar niye yıkılıyor?

     Depreme engel olamazsın fakat binaların yıkılmasına, göçmesine engel olabilirsin.

     Zemin etüdünü yaparsan, demirden çimentodan çalmazsan, kolonları kirişleri kesmezsen Allah’ın izniyle o binaya bir şey olmaz.

     Yan yana duran binalardan biri yıkılıyor diğeri sapasağlam duruyorsa anormallik var demektir.

***

     Deprem değil düpedüz cinayet bu. Ölmediler, hepsi katledildi. Sorumluları sırf ceplerine beş kuruş fazla girsin diye o insanların hayatlarıyla oynadı, gülüşlerini soldurdu. Sorumlu kim varsa hepsinden hesabı sorulmalı.

     Benim düşünceme göre çürük bina yapan, çürük bina yapılırken denetleyen ve göz yuman, binanın kolonlarını kesen, tıraşlayan, kısaca sorumlu kim varsa kasten adam öldürme fiilinden yargılanmalıdır. Hem de yitirilen her bir can için ayrı ayrı cezalandırılmalı ki bir daha çarık çürük iş yapıyorlar mı bakın bakalım.

     Tekrar söylüyorum; bu insanları deprem öldürmedi, çürük binalar, çürük binayı inşa edenler, inşaat kontrol işini savsaklayanlar öldürdü!

     Çürük bina yapanların vicdanı rahat edecek mi merak ediyorum.  

     Çürük yaptığınız binalar onca insanın mezarı oldu.

     Değer miydi üç kuruş fazla kazanacağım diye demirden çalmanıza, kolonları çok yer kaplıyor diye kesmenize, tıraşlamanıza!

     Yazık çok yazık!