Okullar bitti! Çocuklar tatil sevincini yaşamaya başladı. Kimisi okul bittiği için üzülürken, kimisi de okul bittiği için, tatil başladığı için epey bir mutlu. “Okul bitti, ders bitti mi?” Yoksa okul bitse bile ders devam mı etmeli? Çocuklar zaten bir sene boyunca okul döneminde yoruluyor. Tabi ki dinlenmek, eğlenmek en çok onların hakkı. Fakat koca bir yaz boyunca bir tek kitap bile açmamak biraz sakıncalı olabilir. Bu nedenle, çocukların yaz tatilinde genel bir tekrar yapmaları ya da gelecek dönem için hazırlanmalarını teşvik etmek gerekiyor. Ancak çocukların sürekli ders çalışmasını beklemenin doğru olmadığını ve çocuğun gelişimini de olumsuz etkileyebileceğini de unutmamak gerekiyor.

Çocuğunuzu ilgi ve yeteneklerine göre sportif ve sanatsal faaliyetlere yönlendirebilirsiniz. Yüzme, basketbol, futbol, tenis gibi spor okulları hem çocuğunuzun doğru bir şekilde enerjisini harcamasını, koç veya antrenörün otoritesi altında disipline olmasını, hem de diğer çocuklarla birlikte iletişime girip sosyalleşmesini ve takım ruhunu hissetmesini sağlar. Müzik, karikatür, resim, drama gibi sanatsal faaliyetler ise çocuğunuzun kendini keşfetmesine olanak tanıyacaktır.

Tatil, çocuğumuzun okul zamanlarında yeterince ilgilenemediği, yoğunlaşamadığı hobilere zaman ayırma fırsatıdır. Maket yapımı, fotoğraf, model uçak, robot, origami, el işleri, puzzle, dalgıçlık vb. faaliyetler hem çocuğunuzun sevdiği işlerle vakit geçirmesini sağlayacak, hem de bir işi yapabildiğini görerek, üreterek kendisine olan güveni artacaktır. Kitap okumak, bir boş zaman etkinliği değil, çocuğun bütün hayatında olması gereken bir alışkanlıktır. Düzenli okuma alışkanlığı çocuğun hayal dünyasını, bilgi ve kelime dağarcığını, anlama ve algılama yeteneğini geliştirecektir. Okumak kadar yazmak da çocuğunuzu geliştirecektir. Günlük tutmak, denemeler, şiirler, hikâyeler, aklınıza ne geliyorsa kâğıda dökmek, bilişim teknolojileriyle unutmaya başladığımız yazma alışkanlıklarımızın yeniden canlanmasını sağlayacaktır.

Çocuğunuzun kültürel aktivitelerden yararlanmasını sağlayabilirsiniz. Müze, sergi, kütüphane, tiyatro, konser, sinema vb. kültürel faaliyetlerden mümkün olduğunca yararlanılmalıdır. Çocukların genel kültürleri artacağı gibi, sosyal yönleri de gelişecektir. Yaz tatilinde çocuğun rutinini kırmak; izcilik veya yaz kampına katılarak çadırda kalması, doğayla baş başa olması, balığa çıkması, ormanda doğa yürüyüşüne katılması, yardım kuruluşlarında gönüllü olarak çalışması vb. yeni tecrübeleri deneyimlemesini sağlamak onun adına çok heyecan verici ve akılda kalıcı olacaktır. Okul dönemi için enerji ve moral- motivasyon depolamaları adına, çocukların yaz döneminde ağırlıklı zamanlarını dinlenme, eğlenme, gezme, sosyal, sportif ve kültürel faaliyetlere ayırmaları normaldir.

Birlikte tarihî mekânları ziyaret edebilirsiniz. Sadece çocuklarımız değil, senelerdir yaşadığımız halde bizler de kendi şehrimizi tanımıyoruz. Her gün önünden geçtiğimiz mekânların kültürel değerlerini fark edemiyoruz. Bu tanıma serüvenine, rehberlik görevini çocuğa vererek başlayabilirsiniz. Gideceğiniz yeri araştırmasını, notlar almasını ve vardığınızda size anlatmasını isteyin. Bu talebiniz, çocuğa kendisini değerli hissettirecektir. Aynı zamanda sorumluluk duygusunun gelişmesine de fayda sağlayacaktır. Araştırdığı yerleri görmesi ise bilgisini çok daha kalıcı yapacaktır.

Yaz tatilinde çocukların ebeveynleri ile birlikte yapacakları etkinlikler de hem çocuğun öz değerleri açısından hem de kendine duyduğu güven açısından önemli olduğundan, ebeveynlerin çocuklarla birlikte zaman geçirmeye özen göstermesi de önem taşıyor.