Bugün sizlere Türk dünyasının önde gelen büyük şairlerinden biri olan “dil yoksa millet de yoktur” diyen Bahtiyar Vahapzade’ den bahsetmek istiyorum.

Ben de bu büyük Türk şairinin fikirlerini benimsiyor, şiirlerini okumaktan haz alıyorum.

Eserlerinde Azerbaycan Türkçesi'ni en temiz şekilde kullanmaya özen gösteren ve halkının duygularına tercüman olan Vahapzade, Azerbaycan'da Halk Şairi adıyla anılır.

Sovyetler zamanında birçok aydın korkup susarken o, cesaretle düşüncelerini açıklayan, halka yol gösteren vatansever, aydın bir kişiliktir.

Vahapzade, Azerbaycan’daki özgürlük hareketlerinin öncülerindendir. Bu konuda kaleme aldığı 1959 tarihli Gülistan isimli şiirinde, ikiye bölünen (İran ve Rusya arasında) Azerbaycan halkının yaşadığı felaketleri anlatmıştır. Adı geçen eserinden dolayı 1962 yılında milliyetçi damgası vurulan şair, 2 yıllığına üniversitedeki görevinden de uzaklaştırılmıştır.

Tüm olumsuzluklara ve Sovyet rejiminin baskılarına rağmen özgürlük mücadelesinden hiç yılmamış, Azerbaycan halkının sıkıntılarını konu ettiği pek çok eserini yurt dışına kaçırarak yayınlanmasını sağlamıştır.

Uzun soluklu komünizm esaretinden sonra Azerbaycan’da Türklük ve İslamiyet bilincinin yeniden alevlenmesinde Vahapzade’nin büyük rolü vardır.

“Eslimi, neslimi tanıyıram men,

Garışıg deyilem, özümden hürkem.

Sen kimsen, sen nesen, özün bilersen,

Men ilk gaynaşımdan Türk oğlu Türkem!”

Şiirlerinde ve diğer eserlerinde İslâmiyet’i ve Türklüğü, tarihî derinliği ve beşerî değerleriyle ele alırken aynı zamanda Türkiye-Azerbaycan kardeşliğini pekiştiren eserler de yazmıştır.

Bir ananın iki oğlu,

Bir amalın iki qolu.

O da ulu, bu da ulu

Azərbaycan - Türkiyə .

Dinimiz bir, dilimiz bir,

Ayımız bir, ilimiz bir,

Eşqimiz bir, yolumuz bir

Azərbaycan - Türkiyə .

Profesör Bahtiyar Vahapzade, 16 Ağustos 1925 tarihinde Şeki'de doğdu. 9 yaşında ailesiyle beraber Bakü'ye taşındı. İlk ve orta öğrenimini bu şehirde tamamladı. 1942 yılında girdiği Bakü Devlet Üniversitesi Filoloji Bölümü'nden 1947 yılında mezun oldu ve aynı bölümde öğretim üyesi olarak ders vermeye başladı. 1964 yılında tamamladığı ünlü Azeri şair Samed Vurgun'un hayatı ve yaratıcılığı isimli monografisi ile filoloji doktoru ünvanını aldı.

1980 yılında Azerbaycan İlimler Akademisi üyeliğine seçilen Profesör Bahtiyar Vahapzade, 2001 yılında emekli olana kadar üniversitede ders vermiştir.

Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazanmasının ardından millî kimlik ve din anlayışının yeniden oluşturulması ve gelişmesinde etkili olan şahsiyetlerin başında gelir.

“Kurtlar olur çobanların koyunu

İtten öğrenirse, kendi soyunu

“Azerilik” komunizmin oyunu

Azeri değiliz, Türk oğlu Türk’üz!”

1995 yılında Azerbaycan özgürlük mücadelesindeki hizmetlerinden dolayı İstiklal nişanı ile ödüllendirilmiştir. Ülkesinin özgürlük simgelerinden biridir. Vahapzade 1980-2000 yılları arasında 5 defa milletvekili seçilmiştir.

13 Şubat 2009 tarihinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki evinde vefat etti. Tanınmış şair, edebiyatçı, bilim ve siyaset adamlarının mezarlarının bulunduğu Fahri Hıyaban'ında toprağa verildi.