Minsk üçlüsü denilen Rusya, ABD ve Fransa’nın 30 yıldır Azerbaycan toprağı olan Karabağ’da işgale göz yummaları, adeta Ermenileri Karabağ’da meşrulaştırma uğraşıları, Türkiye destekli Azerbaycan ordusunun gücü sayesinde engellendi.

     Bunlar hakmış, adaletmiş, hukukmuş dinlemezler. Anladıkları tek şey güçtür.

     Azerbaycan askeri vura vura, kıra kıra, bilek gücüyle galip geldi. Hakkı olanı kendi gücüyle aldı.

     Zafer inananlarındır…

     Allah’tan başka galip yoktur!

     Ermenistan, Fransa ve Yunanistan’ın verdiği destekle Azerbaycan’ın Tovuz bölgesine saldırı başlatmıştı. Azerbaycan ordusu da işgal altında bulunan topraklarını kurtarmak amacıyla 27 Eylül’de başlattığı operasyonda büyük ilerleme kaydederken, Dağlık Karabağ’ın kalbi olarak nitelendirilen Şuşa bölgesinde de kontrolü sağladı. Bu gelişme sonrası iyice köşeye sıkışan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Karabağ'da yenilgiyi kabul ederek teslim olma belgesini imzaladı.

     İşin özeti; askeri gücünün büyük bölümü imha edilen Ermenistan teslim oldu.

     Anlaşmaya göre; Azerbaycan ordusu bugüne kadar işgalden kurtardığı mevkilerde kalacak. Bölgede Türk ve Rus güçleri konuşlandırılacak. Ermenistan işgal altında tuttuğu 7 rayonun 5’inden hemen, 2’sinden 15 gün içinde çekilecek. Ermenistan’dan Karabağ’a ve Azerbaycan’dan Nahcivan’a iki koridor oluşturulacak. Bölgeye Türk ve Rus barış güçleri konuşlanacak.

     Her savaşta olduğu gibi bu savaşta da kazananlar ve kaybedenler var. Ermenistan, ABD, Fransa ve İran bu savaşın kaybedenleridir. Azerbaycan, Türkiye ve Rusya ise savaşın kesin kazananlarıdır.

     Kaybedenlerin neler kaybettiklerini üç aşağı beş yukarı kestirebiliyoruz, bunları es geçelim.

Gelelim kazananlara:

     Azerbaycan; 45 günlük çetin bir savaştan sonra topraklarını işgalden kurtardı. Anlaşma sayesinde bir parçası olan Nahçıvan ile koridora kavuştu.

     Rusya; Ermenistan’da İki yıl önce ABD desteği ile iktidara gelen ve batıya olabildiğince yaklaşan hükümet, bir daha iktidar yüzü görmemek üzere kaybetti. Rusya yeni bir Ukrayna yeni bir Gürcistan vakasını bertaraf ederek Güney Kafkasya’daki konumunu güçlendirdi. Ermenistan tamamen Rusya’ya teslim oldu.

     Türkiye; Kardeş Azerbaycan ile doğrudan karayolu ulaşımına kavuştu. Azerbaycan, Sovyetlerden bağımsızlığını kazanan Türki cumhuriyetlerde maalesef olmayan bir şuura kavuştu. Türklük bilinci ve şuuru canlandı. “Bir millet, iki devlet” sloganı ülkü haline geldi.

     Mehmet Emin Resulzade'nin söylediği gibi, ''Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez.'' Azerbaycan’da yükselen bayrak inmedi. İşgal altındaki toprakları azat edildi.

Can Azerbaycan... Dökülen gözyaşları ve damla damla kanlar maksadına vardı Elhamdülillah!

Şehitlerin mübarek ruhları şâd olsun!

Zafer, kıyamete değin imanlı Türk'ün yoldaşı olsun!

Rabbim bu hak davayı koruyup, yüceltsin!

Âmin!