Adaletli olmak, adil olmak bir birey olarak ne kadar başarılabilir. Adalet sadece devlette mi vardır? Adaletin bireyler arasında, aile içinde, dernekte, insanın olduğu her yerde olması gerekmez mi?

Bir anne baba çocuklar arası ayrım yapabilir mi? Bir öğretmen öğrencileri arasında haksızlık yaparak, adaletsiz davranabilir mi? Bir dernekte adaleti ne şekilde korumalı? Adaletli olmak aynı zamanda vicdan ve ahlak değil midir?

Bir toplumdan ahlaklı ve adaletli olması bekleniyorsa; önce birey olarak kendimize bakmamız gerekmez mi? Bazı düşünürler; önce bireylerin ıyi bir eğitim alması gerektiğini, iyi egitim almış bireylerin temiz toplumu oluşturduğunu savunurlar. Bazı düşünürlerde; tüm toplumu dönüştürmeyi, devlet tarafından tüm topluma ıyi bir eğitim verilirse, toplumun çok çabuk kalınacağını savunuyor. Yani; bireyden topluma mı, toplumdan bireye mi daha iyi bir toplum oluşturulur? Atatürk bu örneği daha önce çok güzel başarmıştı. Devletin tüm kadrolarını ve eğitimi dönüştürmüş, aydınlık ve gelişmiş bir Türkiye için ülkenin her köşesinde okullar açılmıştı.

Şu anda okulların ve eğitimin durumu, kurumlarımızın durumu ortada. Peki birey olarak biz ne durumdayız, bu bize de mi yansıdı?

Herkesin bir dünya görüşü var tabi ki ama bu görüşler insanların hak ve hukuka aykırı davranmasına, vicdan ve ahlaka aykırı davranmasına izin verebilir mi?

Dünya görüşünden önce bireylerin vicdan ve ahlakın yanında, aydınlık ve gelişmiş bir ülke için de bir taraf olmalı.

Taraf olurken; bireylerin sessiz kalması, vurdum duymaz (aman bana ne), buradan benim ne kadar çıkarım olabilir,buradan ne kadar çevre edinebilirim (Bu çevreyi ne kadar kullanabilirim). Yani sadece bireysel çıkarlar elde etmek için olursa; toplumun çürümesine ve çökmesine neden olurlar.

Günü kurtarmak için, bireysel çıkarlar için taraf olunmaz. Taraf olmak; tüm toplumun çıkarlarını korumak, tüm toplumun geleceğini korumak, tüm tolumu düşünerek karar almaktır.

Bireylerin; ahlak, vicdan, adalet, hak hukuktan yana taraf olması aynı zamanda aydınlık bir gelecek, gelişmiş bir ülke için taraf olmasıdır.

İşte bireyler kendi içinde; vicdan, ahlak, hak ve hukuku yaşatırlarsa ADALET olur.