Türkiye'de marketlerde 25 kuruşa satılan poşetler için son dakika açıklamaları gelmeye devam ediyor. Vergi uzmanı Ozan Bingöl tarafından yapılan açıklama da, 25 kuruşa marketlerde satılan poşetlerin de, Cumhurbaşkanı Yetkisini kullanması durumunda 60 kuruşa çıkacağı ifade edildi.

Türkiye'de bilindiği üzere de market poşetleri yıllar önce paralı olurken bu yolla da plastik atıkların önüne geçilmek de istenmişti. Market poşetlerinin de paralı olmasından hemen sonra da poşet kullanımında ciddi oranda düşüş yaşandı. Bez poşetler ve torbalar da tekrar piyasaya sürülmüştü.

İlk çıktığı zaman 25 kuruşa satılan market poşetlerine o günden bu güne kadar zam gelmezken 25 kuruşa poşeti satan marketin de, her poşet için devlete Geri Kazanım Katılım Payı adı altında 38.5 kuruş ödeme yapıyor. Yani marketler poşet başına 13,5 kuruş zararda.

Eğer gelecek yıl düzenleme yapılmazsa Yeniden Değerleme Oranı'nda zam olacağı ve market poşetinin 60 kuruşa kadar çıkacağı belirtildi. Burada da Cumhurbaşkanı yetkisi söz konusu olurken eğer yetki kullanılırsa da 25 kuruş olarak devam edeceği kullanılmaz ise Yeniden Değerleme Oranına göre zam gelecek. Konu ile ilgili açıklama yapan Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, şu ifadeleri kullandı:

Sahillerde ışıklar kapatılacak! Alanya’da yumurtlama başladı Sahillerde ışıklar kapatılacak! Alanya’da yumurtlama başladı

"Bugün 25 kuruşa satılan bir adet market poşeti için market sahibinden tahsil edilen “Geri Kazanım Katılım Payı” 38,5 kuruştur. Önümüzdeki yıl bu pay tutarı Cumhurbaşkanı yetki kullanmaz ise YDO kadar artırılıp 60 kuruş olacaktır! Bakalım 2024 yılında da poşet kırmızı çizgimiz olarak kalacak ve yine 25 kuruştan satılacak mı?! Ya da tüm marketler poşetten vazgeçip 3-5 liraya satmaya başlanan bez torbalara mı geçecekler?" dedi.