Benim de üyesi olmaktan onur duyduğum Türkiye Yazarlar Birliği (TYB), 2021’in İstiklal Marşı Yılı olmasını teklif etti ve resmî kurumlarla sivil toplum kuruluşlarına bir çağrı yaptı.

      Türkiye Yazarlar Birliği yıl içerisinde bu münasebetle çeşitli etkinlikler düzenleme kararı aldı.

     Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan ve Mehmed Âkif Ersoy Araştırmaları Merkezi D. Mehmet Doğan, ortak bir açıklama yayınladılar.

     Açıklamada yıl içinde yapılacak faaliyetlerle ilgili bazı başlıklara da yer verildi. Planlanan etkinlikler başlıklar altında sıralandı.

     Bu başlıklar şu şekilde açıklandı:

     ●100. Yılında İstiklâl Marşı Mehmed Âkif Bilgi Şöleni

     ●Mehmed Âkif ve İstiklâl Marşı dizi konferansları

     ●Gençlik İstiklâl Marşı ve Mehmed Âkif/Dizi paneller

     ●Medeniyet tasavvuru ve Mehmed Âkif panelleri.

     ●Mehmed Âkif’in okuduğu ve görev yaptığı öğretim kurumlarında anma programları.

     ●Yaşadığı, vazifeli olarak bulunduğu şehirlerde anma programları: İstanbul, Ankara, Balıkesir, Burdur, Konya, Eskişehir, Dinar, Antalya, Afyon, Edirne, Antakya, Kastamonu, Medine, Berlin, Kahire…

     ●TBMM’de özel oturum, konferans, panel, sempozyum, sergi.

     Ayrıca lise öğrencileri arasında İstiklâl Marşı konulu kompozisyon yarışması, İstiklâl Marşı konulu resim yarışması ve İstiklâl Marşını güzel okuma yarışmaları düzenlenecek.

     Etkinlikler çerçevesinde İstiklâl Marşı ve İstiklâl Savaşı bütünlüğü vurgulanacak, Milli Mutabakat metnimiz ve onun şairi unutturulmayacak. Bu ulvi düşünceden dolayı Türkiye Yazarlar Birliğini canı gönülden tebrik ederim.

     100 yıldır, ezberleyerek okuduğumuz, bayrağımız gibi büyük temsil değeri olan temel bir metnin İstiklal Marşı Yılı vesileyle heyecanla hatırlanması, aynı zamanda büyük ve mücadeleli tarihimizin öğrenilmesi açısından da önem taşımaktadır. Unutmayalım diğer milletlerin milli marşlarına İstiklal Marşı denmez sadece milli marştır. Oysa ki bizim milli marşımız İstiklal Marşı’dır ki her mısrasında ecdadımızın kanı vardır, canı vardır.

     Mehmed Âkif’in dediği gibi;

     “Âsım'ın nesli...diyordum ya...nesilmiş gerçek:

      İşte çiğnetmedi nâmûsunu, çiğnetmeyecek.”

    ***

     Vatanını namusu belleyecek, vatanını canı pahasına koruyacak, namusunu çiğnetmeyecek, hain ve düşmanlara fırsat vermeyecek, milli ve manevi değerlerine sıkı sıkıya bağlı nesiller yetiştirmek şiarımız olmalıdır.

     Yeni nesillere Mehmed Âkif’i, İstiklal Marşını, İstiklal mücadelesini anlatmak, öğretmek asli vazifemizdir.

     Türkiye Yazarlar Birliği’ne kutlu ve anlamlı çalışmalarından dolayı başarılar diler, ben de elimden gelen gayreti göstereceğimi belirtmek isterim.