Yaz sezonunun başlamasıyla birlikte, tatil planı yapan binlerce yerli ve yabancı turist büyük bir şok yaşadı. Türkiye genelinde 4 bin otelin Turizm Bakanlığı tarafından mühürlendiği ortaya çıktı. Otellerin kapatılması sonucu pek çok tatilci, rezervasyon yaptırdığı halde valiziyle sokakta kaldı.

Uluslararası Yatırım Uzmanı ve Avukat Abide Gülel Saral, yaşanan krizle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Saral, turizm sektöründeki bu çöküşün başta denetimsizlik olmak üzere birçok yapısal sorundan kaynaklandığını belirtti.

Avukat Saral “Vatandaşlar binlerce lira ödeyerek tatil planı yapıyor ancak karşılaştıkları manzara bir hayal kırıklığı. Otellerin mühürlenmesiyle konuklar eşyalarıyla birlikte kapı önüne bırakılıyor. Dahası, mühürlenen otellerin müşteriye konaklama imkânı sunma ya da ücret iadesi yapma gibi bir zorunluluğu yok” dedi.

YASAL BOŞLUKLAR TÜKETİCİYİ KORUMUYOR

Av. Abide Gülel Saral, mevcut yasal düzenlemelerin bu tür durumlarda tüketiciyi korumakta yetersiz kaldığını vurguladı. Saral, “Turizmde ruhsatsız ve kontrolsüz faaliyet gösteren tesislerin artması, sistematik bir sorun haline geldi. Denetimlerin sıkılaştırılması ve ruhsatsız faaliyetlere ağır yaptırımlar getirilmesi gerekiyor. Ayrıca, tüketicinin mağduriyetini en aza indirecek yasal mekanizmaların oluşturulması şart” ifadelerini kullandı.

Alanya’da şaka değil, gerçek! 4 gün boyunca kesinti yok Alanya’da şaka değil, gerçek! 4 gün boyunca kesinti yok

TATİLE ÇIKMADAN OTELİNİZİ ARAYIN

Saral, tatilcilerin yola çıkmadan önce mutlaka otellerini arayarak herhangi bir idari işlem, mühürleme veya ruhsat sorunu olup olmadığını teyit etmeleri gerektiğini belirtti. Saral, “Aksi halde, tatil hayalleri kabusa dönüşebilir. Bir telefonla bu riskin önüne geçmek mümkün” diyerek vatandaşlara önemli bir uyarıda bulundu.