Şiirler, şairler ve Konya…

Deyim yerindeyse şairler ve şiirler, Konya’dan rüzgâr gibi geçti.

Konya geçtiğimiz günlerde Türkiye Yazarlar Birliği’nin düzenlediği Türkçe’nin 15.Uluslararası Şiir Şöleni’ne ev sahipliği yaptı.

“Türkçenin 15. Uluslararası Şiir Şöleni” 30 yıl aradan sonra ilk başladığı yer olan Bursa’da başladı, 16 Ekim 2022 tarihinde de Konya’da devam etti.

Türkiye, Azerbaycan, Güney Azerbaycan, Kerkük, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kosova, Makedonya, Kuzey Kıbrıs, Gagavuzya ve dahi ismini sayamadığım Türk Dünyası’nın sesleri yankılandı kulaklarımızda ve kalplerimizde.

Bir güne sığdırılamayacak kadar dolu dolu kültür ve edebiyat programı icra edildi.

Şehre kültürel hizmetlerinden dolayın Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi ve Selçuklu Belediyesi her türlü takdiri hak ediyor.

Şehir adına teşekkürlerimi sunarım Ahmet Pekyatırmacı başkanım, teşekkürler Ahmet Köseoğlu başkanım.

***

Kültür Bakanlığı ve TİKA’nın desteği, Selçuklu Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen şölene yurdumuzdan ve Türk Dünyasından birbirinden kıymetli şairler katıldı.

Şiir Şölenine katılan şairler arasında ben de vardım. Böyle bir etkinliğe davet edilmek, şiirimi okumak her daim benim için övünç kaynağı olacak.

Türkçenin farklı lehçelerinde birbirinden güzel şiirler dinledik. Kâh coştuk, kâh hüzünlendik.

Dilimizin yayıldığı geniş coğrafyayı tahayyül edince; “Kültürel sınırlarımız siyasi sınırlarımızın çok ötesindedir” diyen Türkiye Yazarlar Birliği kurucusu ve Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan’a katılmamak elde değil.

Program öncesinde Selçuklu Belediyesi tarafından Şiir Şölenine katılan şairler için kültür gezisi düzenlendi.

Selçuklu Belediyesi'nin mihmandarlığında Konya'nın manevi havasını soluduk, güzelliklerini doya doya yaşadık.

Şairler önce Hz. Mevlâna Türbesini ziyaret ettiler. Eserlerini okudukları Hz. Mevlana’nın karşısında olmaktan huzur duyduklarını gördüm. Hz. Mevlana’dan çok etkilendikleri her hallerinden belliydi.

Yoğun manevi duyguların yaşandığı ziyarette okunan duaların ardından burada şairler “hu” sesleri eşliğinde şiirlerini okudular.

Hz. Mevlâna ziyaretinin ardından Aziziye Camisi, Sille ve Kelebekler Vadisi de ziyaret edildi.

***

Bu önemli organizasyon, Selçuklu Belediyesi’nin Bosna Hersek Mahallesinde yaptırdığı ve açılış için gün sayan Yeni Nesil Şehir Kütüphanesi’nin de ilk programı oldu.

Şiir Şöleni; Mevlâna Şiir Faslı ve Yunus Emre Şiir Faslı olmak üzere İki fasıl olarak tertip edildi.

TYB Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu’nun konuşmasıyla açılan Mevlânâ Şiir Faslında ilk şiiri; 30 yıl önce, 1992 yılında Konya Büyükşehir Belediye Başkanı iken Türkçe’nin Uluslararası Mevlâna Şiir Şöleninin ilkine ev sahipliği yapan Halil Ürün okudu. Bu vesileyle Halil Ürün başkanın şairlik yönünü de görme fırsatımız oldu.

Yunus Emre Şiir Faslının açılışını Vural Kaya yaptı.

Şairler birer birer kürsüye gelerek kendi lehçelerinde şiirlerini okudular.

Türkçenin değişik lehçeleri, lehçelere has tınılar öyle hoştu ki kelimelerle anlatılamaz.

Gecenin sonunda Şiir Şölenine katılan şairlere beratları takdim edildi.

Türk Dünyasının dört bir yanından şairlerin katılımıyla tertip edilen Türkçenin 15. Uluslararası Şiir Şöleni’nde ben de Kudüs'ün Zamanı şiirimi okudum, beratımı TYB Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu 'nun elinden aldım.

Velhasıl kulaklarımızın pası silindi, şairler kalplerimize fısıldadılar, şehir şiire doydu…