DAHA BULAŞICI

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Vuslat Keçik Boşnak, eris varyantının omicron varyantının bir alt varyantı olduğunu belirti. Bu varyantın daha bulaşıcı olduğunun altını çizdi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından izlenen varyantlar listesinde 5. sırada yer alan yeni varyant, ilk olarak Şubat 2023'te tespit edildiğini söyledi.

HENÜZ ÖLÜMLÜ VAKA YOK

Doç. Dr. Boşnak, ‘’Eris varyantı, kişiden kişiye öksürme, hapşırma, konuşma ile kolayca bulaşabilir. Bu hastalığın başlıca belirtileri ise, ateş, boğaz ağrısı, öksürük, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, baş ağrısı, nefes darlığı, hapşırma, tat ve koku kaybı, halsizlik ve yorgunluk, kas ve eklem ağrıları, iştahsızlık, ishal olarak sıralanırken, eris varyantı belirtileri, yaygın Covıd-19 semptomları ile benzerlik göstermektedir. Bağışıklık sistemi zayıf, kronik hastalığı olan ve yaşlı kişilerde eris varyantının etkileri ve semptomları daha şiddetli görülebilir ancak eris varyantında henüz ölümlü vaka görülmemiştir. ‘’ diye konuştu.

KALABALIK ORTAMLARDA MASKE ÖNERİSİ

Doç. Dr. Boşnak, eris varyantından korunmak için uygulanacak yöntemler hakkında açıklama yaparak, bağışıklığı güçlü tutmak için; sağlıklı beslenilmesini, uyku düzenine dikkat edilmesini, hastalıktan şüphe edilmesi durumunda evde istirahat edilmesini ve kalabalık ortamlarda maske takılması gibi önlemlerin virüsten korunmak için önemli olduğunu belirtti.

Alanya EAH yönetimi ebeleri unutmadı Alanya EAH yönetimi ebeleri unutmadı