Alanya’daki üreticiler, fiyat artışını yol masrafları ve komisyon gibi nedenlere bağlıyor. Üreticiler, salatalık yetiştirmenin zor olduğunu ve emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirtiyorlar. Ürünlerin İstanbul’a ulaşması için birçok aşamadan geçtiğini ve bu süreçte birçok masrafın ortaya çıktığını ifade ediyorlar.

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, üreticilerin yaz kış demeden üretim yaptığını ve özellikle kış aylarında üretimin daha zor olduğunu belirtiyor. Göktepe, üreticiden çıkış fiyatı ile satış fiyatı arasındaki büyük farkın üreticilerin değil, denetim eksikliğinin bir sonucu olduğunu düşünüyor. Üreticilerin maliyetlerin çok altında satış yaptığını ve bu durumun hem üreticileri hem de tüketicileri koruyacak bir fiyat düzenlemesi gerektiğini belirtiyor.

Başkan Kaya: “Sıkıntının nerede olduğunu bilemiyoruz” Başkan Kaya: “Sıkıntının nerede olduğunu bilemiyoruz”

Üretici Kadir Sayın ise, salatalık yetiştirmenin kış aylarında daha zor olduğunu, fiyatların yüksek olmasına rağmen ürünlerin bitmekte olduğunu ve yeni ürünler çıkana kadar fiyatların yeniden düşeceğini ifade ediyor. Sayın, bu fiyatlar olmadan zarar edeceklerini ve bu fiyatların normal olduğunu belirtiyor.

Üretici Erdal Sayın, salatalık üretiminin maliyetinin yüksek olduğunu ve bu durumun fiyatları etkilediğini belirtti. Sayın, bir kilo salatalığın maliyetinin 20 lira olduğunu ve sezon başında kilosunu 3 TL ile 1 TL arasında sattıklarını ifade etti. Ancak, gübre ve bitki besleyiciler gibi sürekli kullanılan malzemelerin ve ısınma için odun ve kömürün maliyetinin yüksek olduğunu vurguladı.