Şair yazar Osman Avanoğlu Konya’mızın efsanelerini derleyerek kitap haline getirdi. Kitabı ile ilgili bilgi veren Osman Avanoğlu, efsaneler ile ilgili olarak; “Konya; köklü bir geçmişe, zengin bir halk kültürüne sahiptir. Şehrimiz adeta efsane zenginidir. İlçelerinde, kasaba ve köylerinde birbirinden farklı efsaneler anlatılır. Şüphesiz ki yöremizde benim ulaşamadığım daha onlarca efsane vardır.” dedi. Osman Avanoğlu yazmış olduğu Konya Efsaneleri kitabının, konusunda seksen efsane ile en geniş kapsamlı eser olduğunu da ifade etti.

BAZI EFSANELERİMİZİN ÜNLERİ KONYA’YI AŞIP ÇOK GENİŞ BİR COĞRAFYAYA YAYILMIŞLARDIR

Osman Avanoğlu kitabı iki yılı aşkın bir sürede hazırladığını belirtip sözlerini şöyle sürdürdü; “Bazı efsanelerimizin ünleri Konya’yı aşıp çok geniş bir coğrafyaya yayılmışlardır. Tahir ile Zühre Efsanesi, Aya Thekla Efsanesi, Kibele Efsanesi, Aziz Khariton Efsanesi bu duruma en güzel örneklerdir.”

EFSANELERDE ANLATILAN OLAYLAR GERÇEK YA DA HAYALİ OLABİLMEKTEDİR

Çok eski çağlardan beri söylenegelen, kaynağı ve ilk söyleyeni belli olmadığı halde yüzyıllar boyunca halkın benimseyerek sonraki kuşaklara aktardığı, genellikle olağanüstü olayları, kişileri ve konuları işleyen kurmaca hikayelere efsane denilmektedir. Efsaneler çoğunlukla tabiatüstü olayların ve kişilerin anlatıldığı yazı türleridir. Efsanelerde anlatılan olaylar gerçek ya da hayali olabilmektedir. Konya ve ilçelerinde anlatılan efsaneleri, şehir efsaneleri de denen şehir söylentilerini ve anlatıla anlatıla efsaneleşen menkıbeleri bu kitapta derlemeye gayret ettiğini ifade eden Osman Avanoğlu, efsaneleri derlerken yazılı kaynakların yanı sıra yörede yaşayan insanlardan da istifade ettiğini de belirtti.

ÇİMKE YAYINEVİNDEN ÇIKAN KONYA EFSANELERİ KİTABINDA ALTMIŞ İKİSİ EFSANE, ON SEKİZİ ŞEHİR EFSANESİ OLMAK ÜZERE TOPLAM SEKSEN EFSANE BULUNUYOR

Konya Efsaneleri kitabında, Konya ve ilçelerinden derlenen altmış iki efsane ile on sekiz şehir efsanesi olmak üzere toplam seksen efsane bulunuyor. Konya Efsaneleri kitabında Konya merkezde anlatılan efsanelerle birlikte Beyşehir, Ilgın, Bozkır, Akşehir, Seydişehir, Hadim, Taşkent, Cihanbeyli, Çumra ve diğer ilçelerimizden de pek çok efsaneler bulunuyor. Osman Avanoğlu, bu eseri yazmaktaki amacının dilden dile nesilden nesile anlatılagelen Konya efsanelerini derleyip bir araya getirmek ve Konya kültürüne katkı sağlayabilmek olduğunu belirtti.