Geçtiğimiz yıl düzenlenmeye başlayan ve ilki Azerbaycan’ın Bakü kentinde yapılan ‘Türk Dünyası Paleti’ Uluslararası Resim Sempozyumu, bu yıl Alanya’da gerçekleştirildi. Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) öncülüğünde, Alanya Belediyesi desteğiyle, Sealine Hotel ev sahipliğinde düzenlenen organizasyon kapsamında Alanya’ya gelen 14 sanatçı 10 gün boyunca eserlerini burada üretti. Azerbaycan Sanatçılar Birliği ve Uluslararası Sanatçılar Kulübü iş birliğiyle gerçekleştirilen organizasyonla, kültürel etkileşimin arttırılması ve Türk dünyasının sanat yoluyla buluşturulması hedeflendi. Sanatçılar, ALTAV tarafından organize edilen programla, Alanya’nın ve çevre ilçelerin tarihi ve doğal güzelliklerini yakından görme fırsatını da yakaladı. Sanatçıların eserlerini ortaya koyarken giydikleri önlükler ise Alanya Kadın Kooperatifi tarafından organizasyona özel olarak el emeğiyle dikildi ve kadınların üretime katılımını teşvik eden bu girişim sanatçılar tarafından da çok beğenildi. Kızılkule önünde gerçekleştirilen açılış programına, Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Murat Levent Koçak, Alanya Belediye Başkan Danışmanı ve Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Başkan Yardımcısı Abdurrahman Açıkalın, Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili ve davetliler katıldı. Sergi 14 Mayıs Çarşamba gününe kadar ziyarete açık olacak.

AÇIKALIN: “BU ORGANİZASYONA DAHİL OLMAKTAN GURUR DUYDUK”

Serginin açılış konuşmasını gerçekleştiren Alanya Belediye Başkan Danışmanı ve ALTAV Başkan Yardımcısı Abdurrahman Açıkalın, tüm sanatçılara bu değerli sempozyuma katıldıkları için teşekkür etti. Alanya Belediyesi ve ALTAV olarak böyle bir organizasyon içerisinde yer almaktan gurur duyduklarını belirten Açıkalın, “25 Nisan’dan bu yana sanatçılarımız performansları sırasında Alanya Kadın Kooperatifimiz tarafından özel olarak hazırlanan önlükleri kullandılar. Koza olarak anılan kadın kooperatifimize de emekleri için teşekkür ediyoruz. 10 gündür şehrimizde ağırladığımız birbirinden değerli sanatçılarımızın içerisinde Alanya konulu eserlerin de yer aldığı birçok eseri Kızılkule içerisinde 10 gün boyunca ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Ben buraya gelerek eserlerini ortaya koyan ve Alanyamıza değer katan tüm sanatçılarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

KOÇAK: “TÜRK DÜNYASI İLE GÖNÜL KÖPRÜSÜ KURMAKTAN MUTLUYUZ”

ALKÜ’de Türkiye-Azerbaycan İlişkileri konferansı düzenlendi ALKÜ’de Türkiye-Azerbaycan İlişkileri konferansı düzenlendi

Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Murat Levent Koçak ise, “Geçtiğimiz yıl Bakü‘de başlayıp şu anda Alanya’da devam eden Türk Dünyası Paleti resim sempozyumu kapsamında aranızda bulunmaktan çok büyük bir mutluluk duyuyorum. Bizler bu şehrin her yerinde sanatın vasatını yükseltmeye, sanatçılar için uygun bir ortam hazırlamaya çalışıyoruz. Gönülden gönüle giden eminiz ki pek çok yol vardır ama bu yollar içerisinde en güzeli de sanat olmalıdır. Çünkü sanatın olduğu yerde dostluk, huzur, sevgi olur. Biz de özellikle Türk dünyası ile ilgili böyle bir gönül köprüsünün kurulmasından çok büyük bir mutluluk duyuyoruz. 25 Nisan’dan bugüne kadar Türk dünyasının farklı noktalarından gelerek çalışmalarını sürdüren çok değerli sanatçılarımız bugün bu sergi açılışıyla güzel bir final gerçekleştiriyorlar. Tam 800 yaşındaki Kızılkule yapısının önünde, böyle tarihi bir yapının içerisinde sergimizi gerçekleştiriyoruz. Bu güne gelinceye kadar öncelikle Alanya şereflendiren çok değerli sanatçılarımıza, emeği geçen küratörümüze ve birliğine ALTAV’a, ALTİD’e ve Sealine Hotel’e çok teşekkür ediyorum, hepimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından sanatçılara plaket ve hediye takdimi gerçekleştirildi. Kızılkule girişinde serginin açılış seremonisi sonrasında ise ziyaretçiler eserleri inceledi. Etkinlikte yer alan sanatçılar arasında, Atatürk döneminin en önemli ressamlarından İbrahim Çallı’nın torunu ünlü ressam Yaşar Çallı da yer alıyor. Çallı’nın yanı sıra Alanya’da eserlerini ortaya koyan sanatçılar, Çiğdem Çallı (Türkiye), Adil Yusif (Azerbaycan), Luka Gugushvili (Gürcistan), Yerlan Kozhabayev (Kazakistan), Zühre Özkaraman (Kuzey Kıbrıs), Dovile Tomkute (Litvanya), Andras Kecskes (Macaristan), Erik Kulmanov (Özbekistan), Jeýran Umarowa (Türkmenistan), Hüsna Dişbudak (Türkiye), Güler Dişbudak (Türkiye), Hatice Bahçeci Dündar (Türkiye) ve Birsen Çeken (Türkiye) oldu. Sempozyumun küratörlüğünü ise Hüsna Dişbudak, Güler Dişbudak, Ümmühan Kileci ve Adile Efendi üstlenirken, organizasyonun koordinatörlüğünü Timur Amirkhan yaptı.