Kaya, Türkiye’deki barınma krizine dikkat çekerek, konut ve barınma ihtiyacının Anayasa ile her vatandaşa sağlanması gereken bir hak olduğunu belirtti. Kaya, BETAM’ın Kasım 2023 verilerine göre, ortalama bir evin kirasının ülke genelinde 15 bin 408 TL, Antalya’da 17 bin 328 TL, İstanbul’da ise 20 bin 4 TL olduğunu ifade etti. Ayrıca, son 4 yılda konut fiyatlarının Antalya bölgesinde yüzde 1217, Muğla bölgesinde yüzde 1108, ülke genelinde ise yüzde 874 arttığını belirtti.

Alanya'da muzun fiyatı 40 liraya yükseldi Alanya'da muzun fiyatı 40 liraya yükseldi

Kaya, inşaat maliyetlerinin sürekli arttığına ve bu durumun konut fiyatlarındaki artışın bariz nedenlerinden biri olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, inşaat sektöründeki firmaların yüzde 97,8’inin sermaye yetersizliği ve borç çevirememe gibi problemlerle uğraştığını belirtti.

Barınma krizinin çözümü için Kaya, konut finansmanında faiz oranlarının düşürülmesi, uzun vadeli kredi imkânlarının sağlanması, konut fiyatlarındaki artışın kontrol altına alınması, inşaat sektörünün finansman sorununun çözülmesi için kamu bankaları tarafından kredi desteği sağlanması, inşaat malzemelerindeki fiyat artışlarının kontrol altına alınması ve konut üretimini artırmak için arsa ve altyapı maliyetlerinin düşürülmesi, imar planlarının revize edilmesi gerektiğini önerdi. Bu önerilerin hayata geçirilmesi halinde barınma krizinin hafifletilebileceğini söyledi.