Alanya’da hırsızlık zanlısı kıskıvrak yakalandı Alanya’da hırsızlık zanlısı kıskıvrak yakalandı

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Eray Erdem, bugün Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirdiği toplantıda 2023 yılını değerlendirdi. Erdem ve ekibinin göreve geldiği günden bu yana yapılan faaliyetlerin anlatıldığı ve video sunum şeklinde düzenlenen toplantıda Erdem, seçim dönemindeki ‘Tercih sizin, Alanya hepimizin’ sloganı çerçevesinde Alanya’ya hep birlikte sahip çıkma hedefiyle sorunların çözümü ve hizmetlere yoğunlaştıklarını belirtti. 

‘KARGA TULUMBA’ İFADESİ YANLIŞ, ÖZÜR DİLERİM

ALTSO Başkanı Eray Erdem, Meclis Toplantısı’nda tepki gösterdiği, ALTSO Meclis Üyesi Gazeteci Muammer Soylu’nun haberleştirdiği ve Alanya’da gündem olan ‘Mobil Göç Noktası Hizmet Aracı’na yönelik “Bir kişi kafe veya restoranda oturuyor, yetkili bir kişi gelip kimlik soruyor. Eğer oturum izni yoksa kişi karga tulumba götürülüyor. Bu, sanki ormanda vahşi hayvan avına çıkmış gibi bir durum ortaya çıkarıyor. Bu kabul edilemez bir durum.” demişti. Bu sözlerinin ardından görüştükleri Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer’in ‘karga tulumba’ ifadelerinin doğru olmadığını söylediğini aktaran Erdem, “Maksadını aşan bir söylem varsa, üzecek, kıracak, yanlış olacak bir şey varsa özür dilerim. Tabi ki biz ülkede kaçak kimse barınsın demedik, demeyiz. Esas olarak doğru ancak usulün Alanya’nın turizm kimliğine yakışık olmayacağını düşünüyoruz. Turizm bölgelerinin hassas yapısından kaynaklı burada mobil göç aracına gerek yok. Kaymakam Bey ile yaptığımız görüşmede de bunu yineledim. Kendisi de teşekkür ederim. Bir yılda birçok sorunu kamuoyuna hiç duyurmadan kendi aramızda konuşarak ortak akılla çözdük” dedi.

HERKES MÜTEAHHİTLİK YAPMAMALI

İnşaat, tarım ve turizm sektöründeki sorunların ardından iş insanlarının yatırım tercihlerinin nasıl değiştiği ve oda üyelerine neler tavsiye edeceği sorulan Erdem, ‘’Alanya bölgesinin ticari karakteristiğinin şirketlerin uzun vadeli faaliyet göstermesine çok uygun olmadığını belirtti. Dönem dönem hangi sektör rağbet görüyorsa diğer sektör temsilcilerinin o sektöre yöneldiğini söyleyen Erdem, şunları söyledi: “Aslında her iş bir çıraklık, bir kalfalık, bir ustalık gerektirir. Param var ya da gözüm kara deyip şu yatırımı yapar, şu riski alır, para kazanırım dememek lazım. İnşaat sektörü yoğun olduğu ve alıcıların yüzde 90’ı yabancı olduğu için en ufak bir olumsuzluk sadece o sektörü değil, Türkiye'nin de marka değeri, şehrin marka değerini zedeliyor. Bunun düzenlenebilmesi, bir düzene oturtulması lazım. Sermayesi olan müteahhit oluyor. Yüksek volümlü bir işte herkes bu işi yapamamalı. Adam riski alıp sektöre pimi çekilmiş el bombası gibi dalıyor. En ufak kırılmada hemen fiyatı aşağı çekiyor’’ şeklinde konuştu.

ERDEM ‘’ÇOK BASİT ŞEYLERİ ÇÖZEMİYORUZ”

Başkan Erdem “Sektöre yıllarca emek vermiş, sermayesini bağlamış sektör temsilcileri ise fiyatı aşağı çekemiyor. Bu fiyat farkını yabancıya anlatma şansımız yok, ülkede güven ortadan kalkıyor. Bizim en büyük kaygımız Alanya'nın gerçek misafirlerini kaybetmemiz: Avrupalılar. Rus, İranlı beş parayla geliyor on paralık kontrat imzalıyor. Günün sonunda müteahhit de biz de mağduruz. Rusya – Ukrayna Savaşı ile otellere ekonomisi iyi Ruslar da geldi. İyi değerlendirilemediği için o misafirleri kaybettik. Özellikle inşaat sektöründe yapacağı yatırım maliyetinin belli bir kısmını ana sermaye olarak koyamayan firmaya ruhsat bile vermeyeceksin. Bu kadar net. Çok basit şeylerle çözülebilecek konuları çözemiyoruz.” dedi.

AİDAT ÜCRETİ BİR YEMEK PARASI

ALTSO Başkanı Erdem, ALTSO Meclis Toplantısı’nda 19 oy evet 15 oy ret ile oy çokluğu ile kabul edilen 2024 yılı için yıllık aidat ücretleri konusunda soruları yanıtladı. Erdem, ALTSO üye aidatların gayet makul olduğuna dikkat çekerken ‘’Şirket hacmine göre 3 bin TL ile 4 bin 750 TL arasında belirlenen yıllık aidat ücretlerinin mevzuatlar çerçevesinde artırıldı. Zam oranı gayet makul. Üyelerimizin çoğunluğuna aidat 3 bin TL. Yani aylık 250 TL. Enflasyonist ortamda bir öğün yemek parası. Oturduğunuz sitelerde site aidatları ne kadar?  Üyelerin asıl sorması gereken soru ‘Benim verdiğim aidatı nereye harcadın’ olmalı.” diyerek sözlerini noktaladı.