Kentsel Dönüşüm Yasa Teklifi Meclis’e sunuldu. Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulmasını da kapsayan teklifin yasalaşmasıyla birlikte, daha önce mal sahiplerinin üçte iki çoğunluğuyla alınan kararların yüzde 50+1 ile alınması hayata geçecek. Sabah’tan Zübeyde Yaçın’ın haberine göre, deprem bölgesindeki illerde hasarlı binaların hızla yıkılması için yargılamadaki bazı süreler kısaltılıyor. Davaların ortalama 170 günde bitmesi ve tehlike oluşturan binaların hızla yıkılması planlanıyor.

Alanya’da seyir halinde cayır cayır yandı Alanya’da seyir halinde cayır cayır yandı

YÜZDE 50+1 KURALI

Riskli yapıların dönüştürülmesi sürecinde kararlar salt çoğunlukla yani yüzde 50+1 ile alınabilecek. Mevcut sistemde maliklerin üçte ikisinin karara destek vermesi gerektiği için dönüşüm bir türlü gerçekleştirilemiyordu. Ayrıca yapı ruhsatı alınması da dâhil olmak üzere, mal sahiplerinin tamamının muvafakatiyle yürütülmesi gereken tüm iş ve işlemlerin maliklerin salt çoğunluğu ile alacakları karara istinaden yapılabilmesine de imkân sağlanıyor.

RİSKLİ BİNAYA ÇİLİNGİR İLE GİRİLECEK

Riskli yapıların tespiti malik ya da kiracılar tarafından engellenirse mülki idare amirinden izin alınıp çilingirle binaya girilecek ve gerekli tespit yapılacak. Yine riskli yapıların tahliyesinde, mülki idari amirin izni ve kolluk kuvveti marifetiyle kapalı alanlar açtırılacak ve tahliye yapılacak.