Cumhuriyet’in 100. Yılını kutlama etkinliği kapsamında, Alanya Üniversitesi’nde, “Yüz Yıllık Çınar: Cumhuriyet” konulu panel düzenlendi. Düzenlenen panelde, Alanya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Y. Birol Saygı, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Irmak Karabulut, Emekli Tarih Öğretmeni ve Alanya Tarihi Araştırmacısı Yazar Oğuz Kurum, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Alanya Şubesi Başkanı Zuhal Sirkeli yer aldı. Akademisyenler, üniversite öğrencileri ve misafirlerin katılımı ile cumhuriyetin 100. yılı büyük bir coşku ile Alanya Üniversitesi’nde kutlandı.  

“100. YIL GELECEĞE UMUTLA BAKMA FIRSATINI SUNUYOR”

Etkinlik, İstiklal Marşı ve Mustafa Kemal Atatürk ve şehitler adına saygı duruşu ile başladı.  Prof. Dr. Y. Birol Saygı moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinlikte, Türkiye’nin Cumhuriyet tarihine ışık tutuldu. Türkiye’nin Cumhuriyet’in kuruluşundan bugüne büyük değişiklik ve gelişmelerin yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Saygı, “Cumhuriyetimizin 100. yılını kutluyoruz. Bu özel yıl, ülkemizin tarihinde, çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşması noktasında büyük bir dönüm noktasını temsil ediyor. Cumhuriyetimizin kuruluşuyla birlikte, eğitim, kadın hakları, hukuk ve ekonomi gibi birçok alanda önemli reformlar gerçekleştirildi. Türkiye'nin bu süreçteki başarılarını ve değişimini anlamak, kutlamak ve geleceğe dönük hedefler belirlemek ve bu alanda durmadan çalışmalarımızı sürdürmemiz gerekiyor. Cumhuriyetimizin kuruluşuna kadarki geçen süre içerisinde toplumumuzun tüm farklı kesimleri bir araya gelerek, örnek dayanışma, birlik ve beraberlik ruhuyla hareket etti. Demokrasi, insan hakları ve toplumsal uzlaşı gibi önemli değerlere olan bağlılığın sürdürülmesi ve güçlendirilmesi, yüz yıl önce olduğu gibi bugün de toplumumuzun duyarlı çabalarıyla mümkün olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı bize hem geçmişe bir saygı duruşu hem de geleceğe umutla bakma fırsatını sunuyor. Bu özel dönemin coşkuyla ve birlik içinde kutlanmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

“PEK ÇOK SORUNU YİNE BİRLİKTE AŞABİLİRİZ”

Cumhuriyet’in kuruluşunda yaşanan sorunların, toplumsal birlik ve beraberlik konusunda herkese önemli dersler sunduğunu dile getiren Saygı, konuşmasında, Cumhuriyetin önemini vurguladı. Saygı, “Cumhuriyet fikri, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, ülkemizin modernleştirme çabalarından en önemli aşamasıdır. Cumhuriyet döneminde eğitim, toplumsal birlik ve beraberliğin temel taşlarından biri oldu. Eğitim hakkının yaygınlaştırılması ve kadın haklarının güçlendirilmesi, toplumu daha eşitlikçi ve modern bir şekilde bir araya getirmeye yardımcı oldu. Zorluklara toplum olarak ortak bir hedef ve değerler etrafında birleşerek, pek çok sorunu yine aşabiliriz” dedi. 

Alanya’da 1 Mayıs yürüyüşüne yoğun ilgi Alanya’da 1 Mayıs yürüyüşüne yoğun ilgi

“ALANYA ATATÜRK EVİ EN KISA SÜREDE AÇILMALI”

ALKÜ Öğretim Görevlisi Dr. Irmak Karabulut da etkinlikte Cumhuriyet tarihinde gerçekleştirilen inkılaplar hakkında bilgiler aktardı. Emekli Tarih Öğretmeni Oğuz Kurum ise yaptığı konuşmasında, Cumhuriyet döneminin Alanya’sına ışık tuttu. ADD Alanya Şube Başkanı Zuhal Sirkeli de derneğin kuruluşu ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Alanya Üniversitesi’nde gerçekleştirilen panelde, konuşmacılar, Alanya Atatürk Evi’nin en kısa sürede açılmasını diledi. Yapılan konuşmaların ardından katılımcılar katılım sertifikaları Prof. Dr. Saygı tarafından verildi.