Öğretmenlerin ekonomik durumlarının iyileştirilmesine yönelik Türk Eğitim-Sen Antalya 2 nolu şubesi, Alanya PTT önünde Kanun Teklifi için destek çağrısı içeren basın açıklaması düzenledi. Açıklamada öğretmenleri motive etmek ve ekonomik olarak desteklemek için her 24 Kasım’da maaş ikramiyesi verilmesini öngören bu teklife dikkat çekildi.

‘BİZLER GENÇLERİ HAYATA HAZILIYORUZ’

Basın açıklamasında konuşan TES Antalya 2 Nolu Şube Başkanı Burhan Ulu, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul ettiği 24 Kasım’ı büyük bir gurur ve coşkuyla kutladık. Öğretmenler olarak, ilim ve irfanın ışığında, Atatürk’ün öğretileriyle genç nesilleri yetiştirmenin onurunu taşıyoruz. Ülkenin kalkınması ve ilerlemesi, Münevver öğretmenlerimizin bilgisi, birikimi, deneyimi ve vizyonu sayesinde gerçekleşir. Bizler sadece öğretmenler değil, aynı zamanda gençleri hayata hazırlayan, onların geleceğini şekillendiren kahramanlarız.

Ancak, 24 Kasım her yıl bir burukluk da taşır. Öğretmenler, toplumda hak ettikleri saygıyı göremediğini hissederler. Toplumumuzun öğretmenlere olan saygısını artırmak için yeterli çabanın gösterilmediğini düşünüyoruz. Ülkenin 100. yılını kutladığımız bu dönemde, öğretmenlerin beklentileri artarken, sorunlarına yeterli çözüm üretilememektedir. Ekonomik durumları, öğretmenlerin en büyük sorunlarından biridir. Hem asgari ücretliler hem de kamu çalışanları, ekonomik sıkıntılardan etkilenmektedir. Ailelerin açlık sınırı 13 bin 334 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 43 bin 433 TL’ye yükselmiştir. Maaşlardaki erimenin yüzde 30-35 aralığında olduğu beklenmektedir.

Alanya'da sahiller işgal altında! Başkan Özçelik’e seslendiler Alanya'da sahiller işgal altında! Başkan Özçelik’e seslendiler

‘İKİ CUMHURİYET ALTINI ALINABİLİR’

Öğretmenler, bu zorlu ekonomik koşullarda ay sonunu getirmekte zorlanmaktadır. Örneğin, ülkemizde 9’da 1 derecedeki bir öğretmen aylık 22 bin 852 TL, 5’de 3 derecesindeki bir öğretmen aylık 24 bin 319 TL, 1’de 4 derecesindeki bir öğretmen ise aylık 25 bin 112 TL ücret almaktadır. Öğretmenler, bu maaşlarla ancak iki Cumhuriyet Altını alabilmektedir. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlere “beyaz önlük” hediye edileceği açıklanmıştır. Ancak, öğretmenler olarak daha acil ve temel sorunlarımızın olduğunu düşünüyoruz. Öğrenci-veli şiddeti, liyakatsiz yönetici atamaları, tayin ve nakil ile ilgili özlük hakları, ekonomik sıkıntılar, adaletsiz uygulamalar, mesleki imaj zedelenmesi ve kariyer sınavı gibi konuların çözüm beklediği bir dönemde, önlük gibi sembolik bir tartışmanın öne çıkarılmasını doğru bulmuyoruz.

‘KANUN TEKLİFİMİZE DESTEK BEKLİYORUZ’

Bu bağlamda, sendikamız, her yıl 24 Kasım’da öğretmenleri motive etmek ve ekonomik olarak desteklemek amacıyla bir maaş ikramiye içeren bir Kanun Teklifi hazırladı. Milletvekillerine gönderdiğimiz mektubumuzda, ekonomik sorunlara sembolik bir katkı sağlayacak bu Kanun Teklifi’ne destek vermelerini bekliyoruz. Geleceğimizi şekillendiren eğitimcilerimizi mutlu, huzurlu ve motivasyonu yüksek kılmak, devletimizin ve toplumumuzun en temel sorumluluklarından biridir” dedi.

TÜRKİYE GENELİNDE GERÇEKLEŞTİ

Açıklamanın ardından üyeler, ellerinde bulundurdukları mektupları Antalya’daki milletvekillerine gönderdi. Türkiye genelinde eş zamanlı olarak yapılan açıklamaya katılan üyelerde mektupları kendi bölgelerindeki milletvekillerine ilettiler.