Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, kedi ve köpek gibi evcil hayvanlara çip takma konusunda çağrıda bulundu. Yaklaşık bir buçuk yıldır devam eden bu uygulama ile Alanya’da üç binin üzerinde evcil hayvan çip takılmış durumda. Çip takma işlemi, hayvanların aşılarının yapılmasını, kayıt altına alınmasını, kimliklendirilmesini ve belge verilmesini mümkün kılıyor.

‘HAYVANIN TESPİTİNİ KOLAYLAŞTIRIYOR’

Rüzgar, çiplerin önemini vurgulayarak, kaybolan evcil hayvanların nerede bulunabileceğini takip etmeyi, sağlık durumlarının kontrol edilmesini ve salgın hastalık gibi durumlarda hayvan sahiplerini tespit etmeyi kolaylaştırdığını ifade ederek, “Bu çip takma işlemi, hayvanların aşılarını yapmamızı, kayıt altına almamızı, kimliklendirme yapmamızı ve belge vermeyi mümkün kılıyor. Bunun önemi, hayvanlarımız kaybolduğunda onları nerede bulabileceğimizi takip etmemizi, sağlık durumlarını kontrol etmemizi ve salgın hastalıklar gibi durumlarda hayvanın sahibini tespit edebilmemizi sağlıyor. Zaten başıboş hayvanları belediye barınağında topluyoruz ve ilçe müdürlüğü olarak elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.

YURT DIŞINA ÇIKILMASINI KOLAYLAŞTIRIYOR’

Alanya’nın tarım ve turizm kenti olması nedeniyle yerleşik yabancı nüfusun fazla olduğunu belirten Rüzgar, her ülkenin kendi hayvan getirme şartları olduğuna dikkat çekerek, “Alanya, tarım ve turizm kenti olduğu için yerleşik yabancı nüfusu da fazla. Aynı şekilde yerli vatandaşlarımız da var. Bu çipler, hayvanlarını herhangi bir ülkeye götürecek olan kişiler için önemli çünkü her ülkenin kendi hayvan getirme şartları var. Örneğin, kuduz aşısı gibi aşılarının en az bir ay öncesinden yapılması ve diğer testlerin yapılması gerekebilir. Biz ilçe müdürlüğü olarak, hayvan sahiplerinin yurt dışına hayvanlarını götürebilmeleri için çalışmalar yapıyoruz ve çipleri kontrol ediyoruz” açıklamasında bulundu.

RÜZGAR, EVCİL HAYVAN SAHİPLERİNE ÇAĞRIDA BULUNDU

Tekme ve yumruklu kavga! Alanya İskelesi’nde işler ÇIĞIRINDAN ÇIKTI Tekme ve yumruklu kavga! Alanya İskelesi’nde işler ÇIĞIRINDAN ÇIKTI

Mehmet Rüzgar, yeni hayvan sahiplerini evcil hayvanlarını kayıt altına alıp çip takmaları konusunda teşvik etti ve özellikle yeni doğan hayvanlar için bu işlemin önemini vurguladı. Rüzgar, tüm evcil hayvan sahiplerini çiplerini takdırmak için ilçe müdürlüğüne gelmeye davet etti.