Alanya’da da %100 zam! Plastik poşet 1 lira oluyor
Alanya’da da %100 zam! Plastik poşet 1 lira oluyor
İçeriği Görüntüle

Alanya'da 2025 yılı verileri, hem esnafın hem de vatandaşın derin bir ekonomik darboğazda olduğunu ortaya koydu. Artan maliyetler ve düşen alım gücü karşısında çarklar ancak borçla dönebiliyor.

ESNAFIN BORÇ YÜKÜ 1,4 MİLYAR TL’Yİ AŞTI

Alanya’daki üç büyük esnaf kefalet kooperatifi, 2025 yılında 1.875 dosyaya toplam 1 milyar 431 milyon TL kredi sağladı. Faiz indirimleri ve limit artışları kredi kullanımını tetiklese de, bu durum esnafın borç sarmalının büyümesine neden oldu. Esnafın şimdi gözü, 1 milyon TL olan kredi limitinin 1,5 milyon TL'ye yükseltilmesinde.

İCRA DOSYALARI VE TAKİPTEKİ ALACAKLAR REKOR KIRIYOR

Ekonomik kriz sadece esnafı değil, tüm vatandaşları vurdu. Türkiye genelinde icra dosyası sayısı 24,2 milyona ulaşırken, bankaların takipteki alacakları 572 milyar lirayı geçti. Alanya’da da icra dairelerinde yoğunluk yaşanırken, kredi kartı ve nakit avans kullanımı hayatta kalma yöntemi haline geldi.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE "KONKORDATO" YILI

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, 2025 yılını "konkordatolar yılı" olarak tanımladı. Yüksek faiz oranları nedeniyle konuta erişimin imkansız hale geldiğini belirten Akdoğan, sektörün son yılların en büyük durgunluğunu yaşadığını ve birçok firmanın iflasın eşiğinde olduğunu vurguladı.