‘Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) 2022 Yılı Medya Başarı Ödülleri’ Cumhuriyetin 100’üncü yılı ve AGC’nin 30’uncu kuruluş yılına yakışır bir törenle sahiplerini buldu. AGC'nin 2022 Yılı Medya Başarı Ödülleri törenine, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Alanya Kaymakam vekili Gazipaşa Kaymakamı Orhan Altun, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Alanya İlçe Jandarma Komutanı Hüseyin Direk, ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, Alanya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Güner, TGK Genel Başkan vekili ve Konya Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Başkanı Sefa Özdemir, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu (AGF) Yönetim Kurulu üyesi cemiyetlerin başkanları, siyasiler, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri, AGC üyeleri, aileleri ve davetliler katıldı. Lonicera Otel'de yemekli kokteyl eşliğinde düzenlenen törende Alanya’nın sevilen sanatçısı Cüneyt Güzel de canlı performansı ile geceye renk kattı. Seda Ertuğrul’un sunuculuğunu yaptığı tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

“30 YIL HEP BİRLİKTE, EMEKLERİMİZLE OLDU”

Gecenin açılış konuşmasını yapan AGC Başkanı Gaye Coşkun, Akdeniz’de bulunan gazetecilerin sorunlarına ve gecenin önemine değindi. Coşkun, “Bugün heyecanlıyız. Çünkü Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında 30’uncu yaş günümüzü kutluyor olmak gurur verici. Öncelikle cemiyetimizin 30’uncu yılında geçmişten bugüne emeği geçen tüm meslektaşlarıma, büyüklerime ve Alanya’da medya sektörü için mücadele eden, emek veren tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. 30 yıl tek başına olmadı. Hep birlikte emeklerimizle oldu. Bugün medya zor günlerden geçiyor. Özellikle dezenformasyon adı altında çeşitli sıkıntılar yaşanıyor. İnternet Yasası’nı umutla bekliyorduk ama uygulamalarda henüz istediğimize ulaşamadık. Yönetmeliklerde ve uygulamalarda bizim için biraz esnemeye ihtiyaç var” dedi.

“VALİMİZİN İLK DEMECİ MEDYAYA BİLGİ VERİLMESİ HUSUSUNDAYDI”

AGC Başkanı Coşkun konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: “AGC 30 yaşında çok başarılı, Türkiye’ye de örnek STK’lardan birisi. Bu süreçte bize destek veren çok değerli medya dostları, Alanya’dan STK’lar ve iş insanları var. 30 yılda bir mesleki mücadele verirken güçlü kalabilmek kolay olmuyor. Bu yüzden destek verenlere teşekkür ediyorum. Sayın valim buradayken bir konunun daha altını çizmek istiyorum. Tüm il ve ilçelerimizde basınımız, kendi bölgelerinde açıklama alma konusunda sıkıntı yaşıyor. Sayın valimiz Antalya’ya geldiğinde ilk demeci medyaya bilgi verilmesi hususundaydı. Yöneticilere bir özgürlük tanıdı. Diliyorum tüm Akdeniz, tüm Türkiye’de yaşanan bu soruna da Antalya örnek olur. Sayın valimizin bu kararı tüm Türkiye’ye yayılır. Çünkü arkadaşlarımızın bu konuda istek ve sıkıntıları var.”

“İNSANLARIN DEĞİŞİMİ VE DÖNÜŞÜMÜ YAPILMALI”

TGK Genel Başkan Vekili ve KGC Başkanı Sefa Özdemir ise ödül töreninde yaptığı konuşmasında, basın sektörünün sorunlarından bahsetti. Özdemir, “Biz tıklanma ve içerik gibi konularla sitelerimizin değerlendirilip destekte bulunulmasını bekliyoruz. Gazetelerimiz üzülerek belirteyim ki yavaş yavaş yok olmaya başlıyor. Elbette ki gelişmenin ve teknolojinin karşısında duracak değiliz. Buna ne kadar üzülüyor olsak da hepimizin yaşayacağı bir gerçek ama altyapısı hazırlanmadan, bu sektörde çalışan insanların değişim ve dönüşümü yapılmadıkça, eğitim ilerlemediği sürece bu durum bizleri sıkıntıya sokuyor. Televizyonlarımızın yayın problemleri var. Gazetelerimizin baskıyla, internet sitelerimizin ise altyapısıyla ilgili sorunlar var” ifadelerini kullandı.

“BASIN BİR GÜÇ, OKUL, ÖNCÜDÜR”

Alanya’da özel aşçılar mutfağa girdi Alanya’da özel aşçılar mutfağa girdi

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ise, “Öncelikle AGC’nin kuruluşunun 30’uncu yılını kutluyor, bu güzel gecede ödül alan tüm basın mensubu arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Büyük Önder Atatürk, 'Basın, bir milletin ortak sesidir. Basın, başlı başına bir güç, bir okul, bir öncüdür’ sözü basının önemini ve basın mensuplarının üstlendiği büyük sorumluluğu ortaya koyuyor. Sizler de bu bilinç ve sorumlulukla büyük gayretler ile görevinizi icra ediyor, halkımızın bilgilendirilmesi adına gecenizi gündüzünüze katarak çalışıyorsunuz. Toplum yararına yaptığınız bu zorlu ve önemli görev için göstermiş olduğunuz mücadeleden ve özveriden dolayı hepinize teşekkür ediyorum.

“HALK İLE ARAMIZDA KÖPRÜ OLUŞTURUYORSUNUZ”

Bizler yerel yöneticiler olarak eğitimden sağlığa, spordan sosyal yaşama kadar pek çok konuda halkımıza hizmet ederken vatandaşlarımızla aramızda köprü oluşturan siz değerli basın mensupları da bu hizmetlerimizin duyurulması ve halkımızın bilgilendirilmesi konusunda önemli birer rol oynuyorsunuz. AGC de 30 yıldır bu sektörün paydaşlarını bir araya getiren ve bu şehre çok şey katmış bir kuruluş olarak ülkemizin en önemli ve en değerli kuruluşlarının başında geliyor. Alanya’mızın köklü sivil toplum örgütlerinden olan AGC'nin kuruluş yıl dönümünü kutluyorum. AGC Başkanımız Sayın Gaye Coşkun hanımefendiyi, yönetimi ve üyelerini, aynı zamanda kuruluşundan bugüne cemiyette görev alan, hizmet eden herkese emek ve çalışmalarından dolayı kutluyorum Ödül alan gazeteci dostlarımızı bir kez daha kutluyor, hepinize çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi. 

‘ANTALYA YEREL GAZETECİLİĞİN GÜÇLÜ OLDUĞU BİR ŞEHİR’

Antalya Valisi Hulusi Şahin de gazetecilerin çok önemli ve kritik bir görev yaptığını vurguladı. Halkın haber alma özgürlüğünün yanı sıra medyanın 4’üncü kuvvet olduğunu, bu noktada basının temel ilkeleri olan meslek etiğinin önemli bir etken olarak insanların karşısına çıktığını söyleyen Şahin, “Elinizdeki güç basit bir güç değil. Dolayısıyla bu yüzden basın meslek ilkelerine uymak çok önemli. Bunuda meslek içi mekanizmalarla yapmak lazım. Burada da cemiyetler çok önemli bir yer tutuyor. Antalya’da yerel gazetecilik güçlü bir yer tutuyor. Şehirde bulunan iki gazeteciler cemiyeti de güzel işlere imza atıyor. Bu dijital köyde, dünyanın diğer ucunda olan bir olayı saniyede görüyoruz. Tüm dünyayı avucumuzun içinde tutuyoruz. Bunun getirdiği büyük avantajlar olduğu gibi önemli riskler de var. Bu riskleri hep birlikte yönetmemiz lazım” diye konuştu.

“ALANYA 30 YAŞINDA BİR CEMİYETE SAHİP”

Konuk gazeteciler Fuat Kozluklu,  Deniz Zeyrek ve Coşkun Aral da gazetecilik mesleğin önemine ilişkin açıklamalarda bulundular. Fuat Kozluklu, “Mesleğe başlayalı 42 yıl oldu. Yerel medyadan bir ödül almak, içinden geldiğim meslekten, bir meslek örgütünden ödül almak gerçekten çok sıra dışı değerli ve anlamlı. Barbaros Hayrettin’i saygıyla anıyorum. Cemiyetin kurulmasındaki öncü isim olmasından dolayı. Onun da sayesinde 30 yaşında bir cemiyete kavuştu Alanya. Alanya’nın tarihine tanıklık eden tüm meslektaşlarımı kutluyorum. Gaye Coşkun hanımefendi beni bu ödüle layık gördüğünüz için de teşekkür ediyorum” ifadelerine kullandı.

“GAZETECİLİK BİZİM ŞEREFİMİZDİR”

Basın özgürlüğüyle ilgili konuşan Deniz Zeyrek şunları söyledi: “Gazetecilere, gazete örgütlerine güvenmelerini tavsiye ediyorum. Devletin gazetecilik ile ilgili en önemli görevi budur. Fikir ve basın özgürlüklerine saygı duyulmalıdır. Gazetecilerin işine saygı duyulmalıdır. Gazetecilerin kendi içerisindeki denetim mekanizmasının kendi içerisindeki yanlışları, çürükleri ayıklamaya, bir kenara koymaya yeterli olduğunu fark etmeliler. Bizim tek bir görevimiz var. Halkın haber alma hakkını sağlamak. Gazze’de yaşananları Alanya halkına duyurabilmek. Bunun dışında herhangi bir kaygımız yok. Şunu unutmayın, gazetecilik biterse o ülkedeki demokrasi alabileceği en büyük yarayı alır. Gazetecilik bizim şerefimizdir, onurumuzdur.”

“AGC BİZİ DAVET EDEREK ONURLANDIRDI”

Alanya’da yaşadığı anısından bahseden Coşkun Aral ise şu ifadeleri kullandı: “Alanya’da güzelliklerin yanı sıra gastronomi ile ilgili belgeseller yaptım. Bu bölge hakikaten dünyanın en zengin tarım arazisi ve hayvancılığın en iyi yapılacağı coğrafya. Antalya bu işi başarıyla evrensel ölçeklerde yapıyor. Türkiye içinde yaşadığımız dönemde yaşanan krizler arkadaşlarımızın zaman zaman yaptığı haberlerde sorgulanmasına neden oluyor. Ben 50 yılı geçen meslek hayatımda en zor dönemeçteyim diyebilirim. Çok arkadaşım yaptıkları haberlerde Türkiye’nin, dünyanın kaderini belirleyecek haberlerinden sonra başlarına gelenleri biliyoruz ve görüyoruz. En önemlisi İsrail’in Filistin topraklarında yaptığı katliam. Az önce baktım 46 gazeteci hayatını kaybetmiş. Bunun benzerlerini ben 80’li yıllarda yaşamıştım. Yaptığımız meslek çok kutsal bir meslektir. Aramızda siyasi farklar olabilir. Bu ülke bize bir emanettir. İyi ki varsınız diyorum. Ben tekrar AGC’ye teşekkür ediyorum. Biz gazetecileri davet etmekle onurlandırdıklarını ifade ediyorum.”

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Konuşmaların ardından, Antalya Valisi Hulusi Şahin, ‘Televizyon Dalında Onur Ödülü’nü Fuat Kozluklu’ya verdi. ‘Gazete’ dalında Deniz Zeyrek’e ödülünü ALKÜ Rektörü Ahmet Kenan Türkdoğan verdi. Coşkun Aral’ın ‘Fotoğraf Onur Ödülü’nü AGC Başkanı Gaye Coşkun takdim etti. Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel konuklara ipek kozası tablosu hediye ederken, Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe ise tropikal meyve sepeti armağan etti.

2022 YILI MEDYA BAŞARI ÖDÜLLERİ

‘AGC 2022 Medya Başarı Ödülleri’nde ‘Yılın Gazetecisi’ ödülünü ise şu isimler aldı: ‘Gazete Haberi’ ile ödül kazanan Mehmet Al’ın ödülünü Alanya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Güner, ‘Gazete Haberi Jüri Özel Ödülü’nü kazanan İbrahim Akdağ’ın ödülünü TGK Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir, ‘Gazete Köşe Yazısı’ ile Mehmet Dikici’nin ödülünü Deniz Zeyrek, ‘Gazete Röportajı’ ile Özlem Kaygusuz’un ödülünü CHP’li Alanya ve Antalya Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Erkan Demirci, ‘Gazete Röportajı Jüri Özel Ödülü’nü Asiye Araz’a İlçe Jandarma Komutanı Hüseyin Direk, ‘Gazete Sayfa Tasarımı Ödülü’nü Gizem Çetinkaya’ya Hürriyet Gazetesi Yazı İşleri Arif Dizdaroğlu, ‘Gazete Reklam Tasarımı’nda Büşra Taşar’ın ödülünü Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, ‘Dijital Medya Köşe Yazısı ile Ayhan Çetinkaya’ya ödülünü Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, ‘Dijital Medya Fotoğraf’ dalında Mert Cantürk’ün ödülünü Coşkun Aral, ‘Televizyon Haberi’ ile Servet Sipahioğlu’na ödülünü Fuat Kozluklu, ‘Montaj, Kurgu ve Jenerik’ dalında Işıl Fatma Arslan’a ödülünü Türk Alman Ticaret Odası Genel Sekreteri Okan Özoğlu, ‘Televizyon Kültür Programı’ dalında Raşit Raşitoğlu’na ödülünü Coşkun Aral, ‘Spikerlik’ dalında Özlem Kaygusuz’a ödülünü Fuat Kozluklu, ‘Televizyon Spor Programı’ dalında Uğur Veysel Okşar’ın ödülünü İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya verdi. Arıkan Yılmaz Dim Özel Ödülü’nü ise Fadıl Kösedağ’a, Hatay Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nihat Mazmanoğlu takdim etti. Geceye katkılarından dolayı Lonicera Oteller Grubu adına Uğur Sipahioğlu’na, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’e, Antalya Büyükşehir Belediyesi adına Erkan Demirci’ye plaket verildi. Ödül kazanan gazetecilere bu yılda hediye çeklerini veren Alanyum AVM Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Paşaoğlu’na da katkılarından dolayı teşekkür plaketi takdim edildi.

GENÇ KALEMLER DE ÖDÜL ALDI

Alanya Kaymakamlığı, İlçe Milli eğitim Müdürlüğü ve AGC iş birliğinde hazırlanan ‘Genç Kalemler Projesi’nde ‘İlkokul’ dalında Ela Durmaz, ‘Ortaokul Şiir’ dalında Ecrin Duru Kale, ‘Ortaokul Kompozisyon’ dalında Nimet Ela Ersek, ‘Lise Kompozisyon’ dalında Nagehan Yılmaz, ‘Lise Şiir’ dalında ise, Gülperi Yücel’e ödülünü MHP MYK Üyesi Hüseyin Yıldız takdim etti. Ödül töreninin ardından gece müzik dinletisi ve hatıra fotoğrafı çektirilmesi ile devam etti.