10 Ekim tarihinde Meclis’e sunulan “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde, konutların gerçek ve tüzel kişilere turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin usul ve esasları değerlendiren Alanya Müteahhitler Birliği Başkanı Mustafa Küçüker, “Biz kanun teklifini inceledik ve ciddi sıkıntılar gördük. Tekliften anladığımız daha çok turistleri her şey dahil sisteme çekmek. Bu karar esnafımıza ve diğer sektörlere sıkıntı yaratacaktır. Yıllardır söylediğimiz gibi, Alanya’da daha nitelikli turizm yapabilme ve herkesin bu sektörden ekmeğini kazanması en büyük arzumuz. Ama bu tür kısıtlamalarla özellikle kış turizmi büyük sekte görür” dedi.

Küçüker, “Bir kanun teklifi verildi. Bu teklif, konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik kanun değişikliği ile alakalı. Bu kanun teklifini incelediğimiz zaman ciddi sıkıntılar olduğunu gördük. Tekliften anladığımız, daha çok turistleri her şey dahil sisteme çekmek. Bu karar esnafımıza ve diğer sektörlere sıkıntı yaratacaktır. Açıklamada İspanya modelinin incelendiğinden bahsediliyor. İspanya’da her şey dahil sistemi yok. Genelde oda kahvaltı veya sadece oda şeklinde gelen turistler çarşıya iniyor, taksiciye, restorana, her şeye katkıda bulunuyor. İspanya’daki modelde kiralama ile ilgili izinler de belediyelerden tedarik ediliyor. Ele alınan kanun ortak akılla çözülmeli ve sivil toplum örgütlerinden de görüş alınarak düzenleme yapılmalı. Tabii ki kiralanan her konut kayıt altına alınmalı, biz bunu sonuna kadar destekliyoruz. Ama turizm sadece otellerden ibaret değil. Böyle bir hamle yapıldığı zaman turistler artık otelden dışarı çıkmayacaklar” dedi.

Alanya’da özel aşçılar mutfağa girdi Alanya’da özel aşçılar mutfağa girdi

Küçüker, “Alanya özelinde baktığımız zaman çarşıya gelen turist 500 bin iken 50 bine düşecek. Onun için bu konu ciddi anlamda incelenmeli. Maddi olarak büyük bir kayıp yaşanacak. Bizim önerimiz; kararlar alınacaksa ortak akıl ile alınmalı. Günlük kiralama gibi durumlarda bakanlık değil ama ilgili belediyeler suretiyle çözülebilir. Bu konuda en önemli husus, evlerinde huzurla yaşayan ev sahiplerinin huzurlu bir şekilde yaşama haklarını da korumak en önemli konudur” diye konuştu.

Küçüker, kanun teklifinde, örneğin bir binada bir daire günübirlik ya da haftalık kiralanacaksa tüm bina sakinlerinin oy birliği ile rızasının alınmasına yönelik bire madde olduğunu, bunun büyük sorunlara yol açabileceğini kaydetti. Küçüker, “Diyelim ki 50 daireli bir binada 49 daire sahibi olur veriyor ama bir kişi ‘hayır’ dediği için o ev kiralanamıyor. Bu sorunlu bir konu. Bu en azından oy birliği değil, oy çokluğu şeklinde yapılmalı” dedi.