Söyleşiye Alanya Belediye Meclis Üyesi Emine Çalış, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu (AGF) Genel Başkanı ve Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Gaye Coşkun ile Güllerpınarı Mahalle Muhtarı Serap Neğiş konuşmacı olarak katıldılar. ADD Alanya Şube Başkanı Zuhal Sirkeli, 5 Aralık 1934’te Türk kadınlarına verilen seçme ve seçilme hakkının devrim niteliğinde olduğunu belirtti. AGC Başkanı Coşkun, kadınların bu güne sahip çıkması gerektiğini ve kadınların eğitim sorunlarına dikkat çekti. Belediye Meclis Üyesi Çalış, kadınların kendi haklarını bilmesi ve savunması gerektiğini vurguladı. Mahalle Muhtarı Neğiş ise, kadın muhtarların toplamda bin 134 olduğunu ve kadınların muhtarlıkta daha aktif olması gerektiğini ifade etti.

Antalya ve Alanya yağışlarla nefes alacak Antalya ve Alanya yağışlarla nefes alacak

“SORUN BURADA BAŞLIYOR”

Söyleşide önce konuşan AGC Başkanı Coşkun, “Kadınların bu güne sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum. 5 Aralık sadece Türk kadınlarına özgü bir gün. Türk kadını önce belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkını elde etti.  Türk kadını seçme ve seçilme hakkını elde ettiğinde mecliste 18 kişiymiş. Bugün de 122 kişi. 93 yılda 119 yerel seçim yaşamışız. Sadece 153 kadın belediye başkanı olmuş. 32 bin erkek belediye başkanı olmuş. Marmara Bölgesi’nde 93 yılda 19 kadın belediye başkanı olmuş. Ege’de 16, Güneydoğu Anadolu’da 46 belediye başkanı olmuş. Antalya’da 5 belediye başkanı olmuş. Neden kadınlar seçilmiyor konusuna biraz kafa yormak istedim. Sorun burada başlıyor. Zaten erkek egemen bir siyasal hayatın içindeyiz.  Kadının sorumlulukları var. Eşi, çocukları varsa daha büyük sorumlulukları var. Ona yüklenmiş çevresel, toplumsal baskı ve roller var. Kadınların eğitim sorunu var.  Çalışanlara yönelik fiyat politikasında kadınlar daha cinsiyetçi tavırla karşı karşıya. Ekonomik güç anlamında kadınlar dezavantajı durumda” diye konuştu. 

“KADIN DEMEK GÜÇ DEMEK”

Belediye Meclis Üyesi Çalış da, “Hem annesiniz hem eşsiniz hem başkasının çocuğusunuz. Sorumluluklarınız sadece ev ile bitmiyor. Siyasete ilk girdiğim zamanlarda çok zorlandığımız anlar oldu ama eşimin çok büyük destekleri oldu. Biz kadınlar önce kendi haklarımızı bilmeliyiz ve savunmalıyız. Hepimiz yeri geliyor hem kız hem erkek veya sadece kız ve erkek evlada sahibiz. Bu işin temelini kadınlar olarak biz atmalıyız. Bana kadın nedir diye sorulduğunda kadın demek güç demek diyorum.  Bu işin temelini önce biz evlatlarımızla başarmalıyız. Yetiştirdiğimiz kız evladını haklarını bilerek yetiştirmeliyiz. Erkek evladı da kadına saygıyı bilerek büyütmeliyiz” ifadelerini kullandı.

“MUHTARLIK KADINA YAKIŞTIRILMIYOR”

Muhtar Serap Neğiş ise, “Kadın muhtara bu bölgede alışık değiliz. Toplam 50 bin 370 muhtar var. Bunun bin 134’ü kadın. Ben eşime şöyle diyorum. Erkekler bir yere gelince eşleri first lady oluyor. Sayemde first man olarak hayatına devam edeceksin diyorum. Bana kadından muhtar olur mu diye söyleyenler çok oldu. Benim fotoğraflarım asıldı. Sokaklarda çocuğumla dalga geçildi. Ben olmasam da kadın arkadaşlarımın birinin bunu başarmasını isterdim. Bu seçimde aday olmak isteyenler diğer mahallelerden yanıma geliyor. Muhtarlık kadına yakıştırılmış bir şey değil. Bana diğerlerinin içinde ne yapıyorsun deniyor. O mahallede yaşıyorsam oranın güzelleşmesini, daha konforlu hale getirmeyi, kendim, ailem için öncelikle istiyorum” ifadelerini kullandı.