Alanya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ALSİAD) Başkanı Ali Kamburoğlu, iş insanları için önemli ekonomi zirvesi gerçekleştirdi. Türkiye’nin önde gelen ekonomistlerinden olan Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ve Mert Yılmaz’ın konuşmacı olarak katıldığı etkinlik Antique Roman Palace Hotel’de düzenlendi. Türkiye ve Dünya ekonomisinin konuşulduğu etkinliğe iş insanları yoğun ilgi gösterdi. Alanya Belediye Başkan Adayı Mehmet Şahin de ekonomi zirvesine katılım sağladı. Ekonomi zirvesinin açılış konuşmasını gerçekleştiren ALSİAD Başkanı Ali Kamburoğlu katılımcılara teşekkür etti.

İklim krizi ve sürdürülebilirlik konusuna değinen Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, “Bugünün konusu olmasa da benim görebildiğim akademik dünyada, uluslararası kuruluşlarda ve basında da en önemli ekonomi sayfalarının konusu iklim krizi ve sürdürülebilirlik. Üretim biçimleri ve tüketim davranışları eskisi gibi olmayacak. Bu iklim ile uyumlu değişim sürecindeyiz. Düşündüğümüzden daha hızlı bir dönüşüm bizi bekliyor gibi. Her sektörün bu hazırlığa daha fazla zaman ayırması ve her an çok daha hızlı değişikliklerin gelmesini beklemek gerekiyor” dedi.

Simit, tost, ayran… İşte Alanya’da kantin fiyatları Simit, tost, ayran… İşte Alanya’da kantin fiyatları

Asgari ücret ve enflasyon hakkında konuşan Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, “Asgari ücret yüzde 40 artarsa 15 bin 963 TL olacak. Bunun size maliyeti 22 bin 67 TL olacak. Yerel seçimlerde biliyorsunuz ciddi bir bütçe açığı yarattı. 1 trilyon TL’lik harcama yapıldı. Bu da bütçe üzerinde ciddi bir yük oluşturacak. Bütçe açığımız gerçekten çok yüksek GSYH’nın yüzde 6.4’ü kadar diyor ama benim tahminim 6.9’la bitecek. Kamuda bir verimsizlik var zaten, bir savrukluk var. Tasarrufla ilgili bir sorun var. Yüzde 33’e göre asgari ücreti arttırırlarsa bu ciddi bir sorun olur. O zaman asgari ücret açlık sınırının altında kalır. Enflasyon bir ilizyondur. Enflasyondan hepimiz kazandığımızı zannediyoruz. Artık yavaş yavaş nakit paranın kral olduğu bir dönem başlıyor” ifadelerini kullandı.

Ekonomide güven sorunu olduğunu belirten ekonomist Mert Yılmaz da, “Son dönemlerde uygulanan politika değişikliğinin yavaş yavaş etkileri görülmeye başladı. Sakinlik ve işlerde yavaşlama gibi. Ve bu böyle devam edecek gibi gözüküyor. Potansiyelinin yarısı kadar büyüyen bir ekonomi göreceğiz. Sevindirici olan ise önümüzdeki yıl sonunda yüzde 45’lere gelmiş bir enflasyon ve bugünkünden daha düşük bir faiz göreceğiz. İşletmelerin çok ciddi bir şekilde bilançolarını gözden geçirmelerinde fayda var. Dış kaynağa ihtiyaç olduğu çok net. Aynı zamanda sorun sadece ekonomik değil. Bir güven sorunu var. Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay arasında yaşananlar bile bence yabancı yatırımcılar açısından bir risk. Türkiye çok pahalı ve rekabette çok zorlanır bir yere geldi. En ufak bir şey misli ile zam olarak geliyor. Enflasyon konusu bir risk fakat seçim kazandırma konusunda ana risk değil. O risk bence işsizlik olarak değişti” diye konuştu.