Akaryakıta yapılan ÖTV zammı şok etkisi yarattı. Geçtiğimiz akşam 28 liradan satılan benzin 35,14 lira oldu. Motorin ise 26 liradan 33,58 liraya yükseldi. Tek kalemde 6 liralık bir zam, milyonlarca tüketici için de can yakıcı bir seviye oldu. LPG (Otogaz) da 4 liralık artışla 14 liraya dayandı. Resmi Gazete’de yayımlanan zam hemen tabelalara yansıdı. ÖTV tutarlarına 2016 yılından itibaren bugüne kadar neredeyse hiç vergi artırımı yapılmamıştı. Zam karşısında vatandaşların mağdur olacağını belirten Alanya Şoförler Odası Başkanı Ali Akkaya ve Alanya Minibüsçüler Odası Başkanı Özkan, zam furyasının sinyalini verdi.

 ‘ALLAH SONUMUZU HAYIR ETSİN’

Başkan Akkaya yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bu gece akaryakıt fiyatlarına, tek bir defada bu kadar yüksek oranda zam gelmesi, taşıma sektörünü sıkıntıya sokmuştur. Piyasa oluşması ve piyasanın oturması açısından akaryakıt fiyatları belirli bir kademede tutulması gerekmektedir. Nakliyecisinden otobüsçüsüne, taksicisinden kargocusuna, çiftçisinden üreticisine tüm sektörlerin maliyet artışlarından dolayı piyasaya zam ve enflasyon olarak bu akaryakıt zamlarının yansıması olacaktır. Kısır bir sarmal içinde, bu akaryakıt zammı iğneden ipliğe zam olarak yansıyacaktır. Allah sonumuzu hayır etsin” dedi.

Antalya ve Alanya yağışlarla nefes alacak Antalya ve Alanya yağışlarla nefes alacak

‘TİCARİ ARAÇLAR ÖTV’DEN MUAF TUTULMALI’

Alanya Minibüsçüler Odası Başkanı Özkan ise, “Akaryakıtta ÖTV zammını bildirir karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Söz konusu vergi adı üstünde Özel Tüketim Vergisidir. Toplu taşımada ÖTV olamaz, olmamalıdır. Zira bu araçlar özel hizmette değil kamu hizmetinde kullanılmaktadır. Bizler tüm vergi ve sigorta ödemelerimizi yaparak devletimize ve halkımıza karşı sorumluluklarımızı yerine getirmekte ve hizmet vermekteyiz. Ancak yakıt, şoför, SSK, trafik sigortası, kasko, bakım onarım masrafları ve tüm vergiler göz önünde bulundurulduğunda, elde edilen kazanç, maliyeti dahi karşılamamaktadır. Bu şartlarda toplu taşıma hizmetinin sürdürülmesi mümkün değildir ve hem halkımız hem de esnafımız mağdur olmaktadır. Daha önce de defalarca dile getirip, gerek sözlü gerek yazılı başvuru ve beyanda bulunduğumuz gibi; Hizmetin devam edebilmesi için ticari araçlar derhal ÖTV’den muaf tutulmalıdır. Konu hakkında Sayın Cumhurbaşkanımız’ın gerekli hassasiyeti ve desteği göstereceğini umuyorum” dedi.