Gazipaşa'ya 22 kilometre uzaklıkta bulunan Güney Mahallesi Nohutyeri mevkii 1. derece sit alanı olduğu için bölgede bulunan caminin boyanmasında dahi izin verilmiyordu. Dün Gazipaşa Belediye başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ı ziyaret eden Güney mahalle muhtarı Yayha Küçükballı burada başkan Yılmaz ile bir süre görüştü. Bu konuda bilgi veren ve bu kararın mahallesi için hayırlı ve sevindirici bir karar olduğunu belirten Muhtar Küçükballı, “1.derece sit alanında bulunan evlerimiz bulunduğu alan 2. dereceye düşürüldü yani yıllardır süren bu çile bitti. Artık vatandaşlar müze müdürlüğümüzden izin alınarak evlerini tamir ettirebilecekler. Büyük bir mağduriyet giderildi. Bu konuda büyük emeği olan Gazipaşa belediye başkanımız Mehmet Ali Yılmaz’a, Ak parti ilçe başkanımız Ali Doğan'a, CHP ilçe başkanımız Ömer Güven' e, İyi Parti ilçe Başkanımız Osman Nuri Yılmaz'a, Gazipaşa belediye başkan yardımcılarımıza, İmar müdürümüz Halil Aslan'a, Alanya müze müdürüne, Kazı başkanı Michael Hof'a ve bu konuda emeği geçen herkese yol arkadaşlarımıza ve azalarımıza şahsım ve mahallem adına çok teşekkür ederim” dedi.

VATANDAŞ EVLERİNDE BASİT TADİLAT YAPABİLECEK

Kültür ve Turizm Bakanlığı, kültür başlıkları ve müzeler genel müdürlüğü Antalya kültür varlıklarını koruma bölge kurulu müdürlüğü tarafından Güneyköy mahallesi muhtarlığına gönderilen dilekçede şu ifadeler yer aldı: “Tek yapı ölçeğinde kültür tabiat varlıkları ile korunma alanlarına ilişkin tescil kararları 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı varlıklarının tek yapı ölçeğinde tescil edilen taşınmazlarda dahil üzere malikleri idarece tespit edilemeyen taşınmazların tescil kararları resmi gazetede yayımlanır ve bakanlığın internet sitesinde 1 ay süreyle duyurulur. Hükmü bulunmakta olup bu maddeler doğrultusunda tescil edilen. Korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarına ilişkin kararlar resmi gazetede ve bakanlığımızın internet sitesinde yayınlanacaktır”

YENİ YAPILAŞMAYA İZİN VERİLMEYECEK

Güneyköy mahallesinde 1.ve 3. derecede astrolojik sit alanının 1. derece arkeolojik sit alanı kısmında yer alan ve üzerinde mevcut yapı bulunan taşınmazların sit derecelerinin yeniden değerlendirilmesiyle yeni yapılanmaya izin verilmeyerek mevcut yapıların basit onarımlarla izin verecek şekilde bir değişiklik yapılmasının uygun görüldüğü ancak izinsiz uygulamaları nedeniyle suç duyurusunda bulunulmuş ve içerisinde ev anıtsal nitelikte yapıların bulunduğu parsellerin bu statü değişikliği kapsamında değerlendirilmemesinin belirtildiğine sit alanında koruma yüksek kurulunun arkeoloji sit alanlarına ilişkin ilke kararlarının geçerli olduğuna kaçak kazı yapılmasının önlenmesi can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla Mahalle kolluk kuvvetleri ilgili kurumlarca gerekli önlemlerin alınmasına gerektiğine karar verildi.