HABER – Hasan KAYA

Dün saat 14.30’da Gazipaşa Belediyesi Kültür merkezinde yapılan toplantının ardından sonra emlakçıların haklarının korunması için ne gerekiyorsa yapılacağını belirtiler. Toplantıya 30’a yakın emlakçı katıldı.

Burada emlakçıları bilgilendiren Bizim Emlak sahibi Savaş Türker'in basın açıklaması şöyle:

“Biz Gazipaşa'lı emlakçılar olarak yıllardır bir meslek olarak görülmeyen ama son yıllarda popülaritesi artan emlakçılık mesleğine gönül vermiş kişiler olarak burada bulunmaktayız. Bu meslek grubunun sıkıntı ve sorunlarının çözümü için son yıllarda hükümetimiz nezlinde bazı yasal çalışmalar yapılmış bu çalışmalar sonucunda emlak sektörünün ana hatlarını belirleyen yasal düzenlemelere gidilmiştir. Öncelik olarakta Meslek Odaları ve Ticaret Odaları tarafından emlak eğitimi verilen kişilere seviye 5 belgesi adı altında mesleki yeterlilik belgeleri verilmeye başlanmıştır. Bu belge ile sorumlu emlak danışmanlığı ve emlak danışmanlığı yapacak arkadaşların eğitimleri tamamlamış,  mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazananlar emlakçılık mesleğine ilk adımlarını atmışlardır. Ancak maalesef özellikle son günlerde sosyal medya üzerinde ve sosyal ilan sayfalarında çok sayıda yetkisiz ve belgesiz kişinin bir emlakçı gibi hareket ettiği ve haksız rekabet ortamı yarattığını gözlemlenmiştir. Yetkisiz ve belgesiz kişiler tarafından verilen bu ilanlar sonucunda birçok kişi maddi kayıplar yaşamakta sonuç olarakta emlakçılık mesleğine karşı kamuoyunda bir güvensizlik ortamı doğmaktadır. Kayıt dışı gelirin önüne geçmeyi planlayan hükümetimizin yapmaya çalıştığı bu düzenlemeye rağmen maalesef bu tür ilanların önüne geçilememiş olması bizleri üzmekte ve tedirgin etmektedir. Bu sebeple biz Gazipaşalı emlakçılar olarak haklarımızın korunması; bu durumun düzenlenmesi ve kamuoyunun aydınlatılması için birlikte hareket etme kararı almış bulunmaktayız.

Bilinmelidir ki özellikle seviye 5 yeterlilik belgesi almış olmak tek başına bir kişiye emlakçılık sıfatı kazandırmamaktadır. Bu belge ile birlikte Sanayi Ticaret İl Müdürlükleri tarafından verilen taşınmaz ticareti yetki belgesinin de alınması yasal zorunluluk haline getirilmiştir. Yani sadece seviye 5 belgesi alıp sosyal medya üzerinden emlakçılık yapmak suç teşkil etmektedir. Bu sebeple sanayi ve ticaret bakanlığı nezlinde TTBS (taşınmaz ticareti bilgi sistemin de) bir şikayet sayfası oluşturulmuştur. Aynı sayfada ayrıca taşınmaz ticareti yetki belgesi alımı ve bu yetki belgesine sahip ofislerin belgesinin de sorgulanabileceği sayfalara yer verilmiştir. Bu kapsamda herkes yetkili emlak ofislerini sorgulayabilir ve yetkisiz kişilerin bildirimlerini yapabilir. Biz Gazipaşalı emlakçılar olarak da kendi haklarımızı ve müşterilerimizin haklarını korumak adına bu açıklamayı yapmak zorunluluğunu kendimize bir görev biliriz.

Bu gün itibariyle seviye 5 belgesi ve Sanayi Ticaret İl Müdürlüklerinden alınması gereken taşınmaz ticareti yetki belgesi olmayan ve gerek sosyal medya ve ilan sayfalarında emlakçılık yapan veya yapmaya çalışan her şahsı gerekli merciler bildirme kararımızı kamuoyuna açıklıyoruz. Emlak ofislerinde seviye 5 veya seviye 4 mesleki yeterlilik belgesi olmayan yetkisiz ve belgesiz emlak danışmanlarının çalıştırılmamasını sağlayarak ayakçılık sisteminin sonlandırılması çalışmalarının ilk adımını atmayı planlıyoruz. Ayrıca emlak ofisleri dışında kendi gayrimenkulleri harici kendi dükkan ve işletmelerine ilan asan diğer meslek grubu arkadaşlarımızın da bazı cezai yaptırımlara maruz kalmamalarını da temenni ediyoruz. Yasal dayanakla emlak ofislerinde emlak alım satımı faaliyetleri haricinde ikinci bir işin yapılması yasaklanmış olup bu tarzdaki işletmenin faaliyetlerinin denetleneceği özellikle oto alım satım yapan işletmelerin emlak faaliyetlerini ayrı bir işletme olarak sürdürmesi gerektiğinde yasa koyucu tarafından maddelendirildiğini de hatırlatmak istiyoruz.

Siz değerli müşterilerimizin de meslektaşlarımız gibi bu hususlara özen göstermenizi ve aynı hassasiyetle hareket etmenizi rica ediyoruz. Her türlü gayrimenkul alım satım ve kiralama işlemlerinizde bu belgeleri sorgulayarak sizlerde bizlere yardımcı olabilir böylece kendi haklarınızı koruyup kayıplarınızın önüne geçmektir. Bizim amacımız hiç kimseyi mağdur etmek değildir. Ancak vergi veren kira ve diğer giderleri olan emlak ofislerinin haksız rekabetten zarar görmesi engellemek ve bu işi bir meslek olarak yapmak isteyen her kişinin yukarıda adı geçen belgeleri tamamlayarak bu mesleğin birer saygın üyesi olmasını sağlamaktır.

Bu süreçte belgeleri eksik olan arkadaşlarımızın mağduriyet yasamamaları için en kısa sürede eksikliklerini tamamlamalarını rica ediyoruz. Özelikle sosyal medya üzerinde yetkisiz kişilerin verdiği ilanların yetkililerce daha sık takip edileceği bu sebeple bu tür ilan veren herkesi cezai yaptırımlara maruz kalabileceği konusunda dikkatli olmaya davet ediyoruz. Emlakçılık mesleğinin saygınlığını korunması çabası içinde hassasiyetleri olan kişi ve kurumlarda buradan bir kez daha minnetlerimizi sunuyoruz”