Alanya’da 1 Mayıs İşçi Bayramı coşkuyla kutlandı. Kutlamalara Alanya ve Gazipaşa’daki sendikalar ile Alanya’daki siyasi partilerin ilçe başkanları ve üyeleri de katıldı. PTT Alanya Müdürlüğü yanında toplanan sendika üyeleri Atatürk Caddesi’nden Şelale Meydanı’nda yürüdü. Kutlamalarda Alanya İlçe Emniyet Müdürlüğü güvenlik tedbiri alırken yürüyüşe katılanlar yapılan üst aramasının ardından Şelale Meydanı’na alındı. Kutlamada önce türküler ve marşlar okunup hayatını kaybeden işçiler, emekçiler ve depremzedeler için saygı duruşunda bulunuldu.

“RANT POLİTİKALARININ HESABINI SORACAĞIZ”

Kutlamada 1 Mayıs Tertip Komitesi adına konuşan Eğitim Sen Alanya Şube Başkanı Ali Koca, iş ve emeğin önemine dikkat çekti. 6 Şubat’ta yaşanan depremde yaşamlarını yitirenleri anan Koca, “Doğal bir felaketin insan eliyle son birkaç yüzyılın en büyük trajedilerinden birine dönüşmesine neden olanlar göstermelik açıklamalarla, birkaç tutuklamayla kendilerini işin içinden sıyıramayacaklar. Ant olsun ki, yaşamını yitiren her bir canlının, denetimsizliğin, rant politikalarının yol açtığı yıkımların er ya da geç hesabını soracağız. Her gün yaptıkları sahte açılış törenleriyle, doğal gaz aldatmacasıyla, savaş silahlarını sahneledikleri gösterileriyle bizlere depremin acısını unutturamazlar. Bizim TOGG’lara karnımız tok. Hiçbir hamasi nutuk kamusal hizmetlerin çöktüğü gerçeğini gizlemeye yetmez. Kapitalizmin yarattığı ekolojik yıkımın, patriyarkanın ağır sonuçları karşımıza deprem gibi afetlerde daha fazla ölüm ve yıkım, daha fazla yerinden göç, mültecilik, daha fazla açlık olarak çıkıyor. Zamlar, alım gücündeki erime hayatı yaşanılmaz kılıyor. Başta kadın emekçiler olmak üzere tüm emekçilere gittikçe daha güvencesiz bir çalışma yaşamı dayatılıyor. Ülkemiz her alanda güvencesizler cumhuriyeti haline geldi. Kadın işsizliği ve güvencesiz, kayıt dışı çalışma ortamlarında taciz, şiddet ve mobbing her geçen gün artıyor. İşsizlik aldı başını gidiyor. Hiçbir dönemde olmadığı kadar yurt dışına beyin göçü yaşanıyor. İşçi cinayetlerinde adeta katliam yaşanıyor. Her şeye zam gelirken artmayan, yerinde sayan tek şey bizim maaşlarımız. Bereket fışkıran topraklarımızda tarım, çiftçilik, besicilik adım adım bitirildi. Sanayiden sonra tarımda da bu iktidar döneminde dış sermayeye bağımlı hale getirildik. Ciddi bir gıda krizi ile karşı karşıyayız” dedi.

“YİĞİT KURU SOĞANA MUHTAÇ HALE GELDİ”

Alanya'da kuaför fiyatlarına ZAM geliyor Alanya'da kuaför fiyatlarına ZAM geliyor

Yiğidin kuru soğana muhtaç hale geldiği günlerden geçtiklerini vurgulayan Koca, “Yoldaşlar sabrımız tükendi. Artık böyle gitmez dedik, gerçekten de gitmiyor. Eşitlik, özgürlük, adalet, barış, demokrasi ve laiklik için artık yeter diyoruz. Gün şikayet etme günü değil. Bu düzen ya değişecek ya değişecek. Bu karanlığı işçi sınıfı, emekçiler, kadınlar, gençler, Aleviler, farklılıkları, cinsel yönelimleri ret edilenler, kölelik şartlarında yaşayan göçmenler, sizler, bizler yırtıp atacağız. Bizleri karanlıktan çıkaracak olan işte bu 1 Mayıs meydanlarında açığa çıkan iradedir. Emekçiler olarak, işçi sınıfı olarak, kadınlar, gençler olarak özgürlük meşalesini yakıyoruz, yeni bir başlangıç için aydınlığa koşuyoruz. Kapitalist yıkıma, işsizliğe, yoksulluğa karşı birleşeceğiz, bu düzeni değiştireceğiz. Yaşasın 1 Mayıs. Yaşasın işçilerin uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü” diye konuştu. Kutlamalar söylenen şarkılar eşliğinde devam etti. Tüm katılımcıların halay çekmesiyle son bulan etkinliklere bazı katılımcılar çocukları ve can dostları ile katıldı.