Alanyalı turizmci Nuri Arslan, kalbine yenik düştü Alanyalı turizmci Nuri Arslan, kalbine yenik düştü

Gelecek Partisi Alanya İlçe Başkanı Mevlüt Çakan, hükümetin yüzde 25 oran ile kira artışını sınırladığını ancak bunu ama uygulayamadığını söyledi. Alanya bölgesinde ev kiralarının inanılmaz artmış durumda olduğunu ifade eden Çakan, “1 ay önce paylaşım yapmıştım. Alanya’daki en ucuz ev 9 bin TL. Şu an belki artmıştır. Bu rakamın azaldığını tahmin etmiyorum. Asgari ücretin 11 bin 500 TL olduğu bir ortamda Alanya gibi bir bölgede vatandaşların 10-15 bin TL gibi kiraları karşılaması mümkün değil. Pandemiden beri bu problem geliyordu. Enflasyonla artık ipin ucu kaçmış oldu. Pandemiden beri, bu sorun gelirken öyle bir çözüm bulmalısınız ki ev sahibi ile kiracıyı karşı karşıya getirmemeniz lazım.

Bu bir sosyolojik problem haline geliyor. Ev sahibinin kiracıyı öldürdüğü durumlar oldu mu? Gördük. Kiracının ev sahibini öldürdüğünü gördük mü? Gördük. O kavgalar, yaralamaları, davalık olmaları, icra dosyalarını saymıyorum bile. Geçen gün kendi sosyal medyam üzerinden ‘ev sahibiniz ile aranız nasıl?’ diye bir anket yaptım. Bu ankette iyi, kötü, yakında kötü olacak diye 3 seçenek vardı. İyi olan yüzde 23. Yüzde 30 küsur kötü olduğunu söylüyor. Yüzde 30 küsur da yakın zamanda kötü olacağını söylüyor. Hükümet ev kiralarına kendince bir çözüm bulduğunu sandı. Yüzde 25 oran ile kira artışını sınırladı ama uygulamayı bilmiyor. Ev sahiplerinin elinde tahliye taahhütnamesi var. Eğer istediğim kirayı artırmazsa çıkartırım diyor. Yüzde 25’in bu noktada geçerli bir önlem olmadığını gördük” dedi.

Ev sahiplerinin de mağdur olduğu durumlar olduğunu söyleyen Çakan, “Bazı kiracılar da durumu fırsata çevirmek istiyor. Kiracı zamanında bin liraya kiralamış. Üzerine yüzde 25 oranı koyunca bin 250 TL oluyor. Daha sonraki sene bin 500 TL civarında olur. Ev sahibinin 15 bin TL istemesi de etik değildir. Kiracının merkezi konumdaki 3+1 evde daha 3-5 yaşındaki bir evde bin 500 TL’ye oturması da etik değil. Burada kiracı ile ev sahibi karşı karşıya geldi mi? Huzuru bozuldu mu? Burada toplumsal huzur bozuldu. Kavga, gürültü, cinayetlere varan olaylar oldu. Aslında bunun bir çözümü var. Alanya gibi bir bölgede 50 bin TL’ye kira olur mu? Olur. 100 bin TL’ye de olur. Dublekstir, denize sıfırdır, daha sıfır binadır. Serbest piyasa ama Oba, Cikcilli, 30 yıllık binaya 15-20 bin TL isteyenler var. Şehrin dışında olan 30 yıllık binalar için bu kadar yüksek kiraya hükümetin izin vermemesi gerekir. Bir tavan kira belirlenseydi.

Deniz kenarında oturmak isteyen, keyfine düşkün, maddi durumu iyi olan insanlar otursun. 20-30 bin TL de versin ama şehrin dışında kalmış 1+1, 2+1, 30 yıllık binalara da aynı kiralar istendiği zaman bu problemler ortaya çıkıyor. Asgari ücretlinin yaşayabileceği bir alan kalmıyor. Memurun aynı şekilde yaşayacağı alan kalmıyor. Buraya gelen memur tayin istiyor. Bir müddet sonra öğrenciler bile burayı tercih etmemeye başlar. Alanya’da yeterli yurt kapasitesi yok. Birkaç yurt var ama onlar da kapasitesinin 2 kat üzerinde öğrenci alıyor. Öğrenci yurtlarının azlığı da bu kira artışlarına sebep oluyor. Öğrenciler yurtlarda ev bulamadığı için evlere çıkıyor. 15 bin öğrencinin 10 binini rahata karşılayacak bir kapasitemiz olsaydı bu kadar sıkıntı çekmezdik” diye konuştu.