Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınavı sonrasında her sene olduğu gibi bu sene de öğrenciler ve aileleri hangi üniversitede daha kaliteli eğitim var arayışında. Öğrenciler tarafından merakla beklenen “University Ranking by Academic Performance” (URAP)’ın 2022-2023 eğitim yılı değerlendirmesi açıklandı. 2009 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTU) Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulan URAP yükseköğretim kurumlarının akademik başarılarını değerlendirmek kapsamında bilimsel metotlar ve çalışmalar geliştirip bu verileri her sene kamuoyuna duyurmakta. URAP’ın yayınladığı listede tüm üniversitelerin farklı kategorilerdeki sıralamalar yer alıyor. 2015’te kuruluşu dönemin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun desteği ve bizzat kuruluş kararnamesini CB Recep Tayyip Erdoğan’a imzalatması ile tamamlanan ALKÜ’de aradan geçen 8 yıla rağmen henüz istenilen ölçüde akademik başarı elde edilebilmiş değil. Yeni eğitim döneminde ataması yapılacak rektör ile birlikte Alanya üniversite yerleşkesinin büyümesi ile birlikte akademik başarısında artış bekliyor.

TÜRKİYE’NİN EN İYİSİ KOÇ

ALKÜ heyeti konferansta yerini aldı ALKÜ heyeti konferansta yerini aldı

Listedeki yeri belirlenen Türkiye’nin en iyi üniversite sıralamasında zirve 1097 puan ile Koç Üniversitesinin. Bu üniversiteyi 1083 puan ile Hacette Üniversitesi, 1069 puan ile ODTÜ, 1019 puan ile İstanbul Üniversitesi ve 1013 puan ile İstanbul Teknik Üniversitesi izledi. Akdeniz Üniversitesi de 823 puan ile listenin 24’ncü sırasında yer aldı.

ALKÜ VE ALANYA ÜNİVERSİTESİ SINIFTA KALDI

Devlet ve vakıfa ait 183 üniversitenin bulunduğu listede 179’ncu sırada Alanya Üniversitesi 141 puan, 180’nci sırada Samsun Üniversitesi 123 puan, 181’nci sırada Antalya AKEV Üniversitesi ile 182’nci sırada İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi 110’a puan ve 183’ncü sırada Beykoz Üniversitesi 104 puan ile sonuncu oldu. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi ile 398 puan lise 183 üniversite arasından 144’ncü sırada kendine yer bulabildi. ALKÜ ile birlikte 2015’te kurulan 81’nci sırada İskenderun Teknik Üniversitesi 589 puan, 159’ncu sırada bulunan Bandırma On yedi Eylül Üniversitesi 339 puan ile listede yer buldu. ALKÜ URAP’ın 2018-2019 eğitim yılı devlet üniversitelerinin genel puan tablosu sıralamasında 108 üniversite arasında 107. sırada yer almıştı. Alanya’da yaşanan başarısızlığın başhekimlikten genel sekreterliğe kadar üniversite içerisinde oturmuş bir sistemin olmaması, şehir dinamikleri ile uyum sorunu, akademik personel ve yönetim kadrosu arasından yaşanan sürtüşmelerin eğitimde ki niteliğin düşmesine sebep olduğu yönünde değerlendirilmekte.

3 ÜNİVERSİTE DÜNYA SIRALAMASINDA

Türkiye’nin en iyi üniversiteleri dünya sıralaması anlamında ise yükselişte. Merkezi İngiltere’de bulunan uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) 2023 üniversite dünya sıralamalarını göre geçen yıl ilk 500 içinde sadece Çankaya Üniversitesi yer almasına rağmen bu yıl listeye Koç ve Sabancı Üniversiteleri girdi.