Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Alanya Şube Başkanı Mustafa Durusoy ve beraberinde ki heyet MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı’yı ziyaret etti. Ziyarette, Durusoy tarafından konut sektöründe yaşanan durağanlığa karşı nasıl bir çözüm bulunabileceğine yönelik alternatif seçeneklerden oluşan dosya genel başkan Asmalı’ya sunuldu. Genel Başkan Asmalı ise sektör temsilcisi üyelerimizden gelen talebe karşı kayıtsız olmayacaklarını sorunun makul çözümü için gerekli girişim ve görüşmeleri gerçekleştireceklerini ifade etti.

Yabancıya ikamet konusunda ki sorunların çözümü için Alanya Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Alanya’daki sivil toplum örgütleri ile Gayrimenkul İhracatçılar Birliği(GİGDER)tarafından da girişimlerin sürdüğünü belirten Başkan Durusoy, “Bizde MÜSİAD Genel Merkezi düzeyinde sorunun çözümüne yönelik arayış içindeyiz. Sorunun çözüme kavuşması için hazırladığımız alternatif seçeneklerin olduğu dosyamızı genel başkanımıza sunduk. Sektörü sıkıntıya sokan düzenleme çıkmadan önce bu konudan ne müşterinin ne de müteahhit bilgisi vardı. Yasadan önce ruhsatı alınan projeler var, proje üzerinde sözleşme ile satılan konutlar var. En azından kazanılmış hak olarak bunlar verilmeli. Yatırımcı ve iş insanı güven ve istikrar ister ileriyi görebilmek ister. Kural çıkmadan önce bunun yasak olacağını müteahhit bilmiyordu, bilse o yatırım yükünün ya altına girmezdi ya farklı bir proje uygulardı” dedi.

Alanya’da hırsızlık zanlısı kıskıvrak yakalandı Alanya’da hırsızlık zanlısı kıskıvrak yakalandı

Biz öncelikle gelen yabancıların bin bir emekle büyük tanıtımlar sonrası ülkemizde çekilip yatırıma razı edildiğini dile getirdik diyen Durusoy, “Genel merkezimiz aracılığı ile yaptığımız taleplerde bu emeğe vurgu yaptık. Ciddi bir reklam oldu. Ani refleksler yabancı yatırımcıyı kaçırtıyor Dubai bu tür yabancı gayrimenkul alıcılarına çok ciddi olanak, kolaylıklar dahi sağlıyor. Yabancıya yönelik satılan konut ülke genelini baz aldığımızda toplam konuta göre yüzde 1 bandında. Kalkınma için dış sermaye gerekli. Kimse mağdur edilmemeli Alanya’da 20 bin dolayında konut var bu sorundan etkilenecek üstelik yerliye de uygun değiller. Konut üretimi yapanlar ticaretin içinde kalmalı yoksa ciddi batışlar olur” diye öneride bulundu.

Mahalle bazlı değil İl bazlı yada ilçe bazlı değerlendirilme olmasını da önerdiklerini ifade eden Başkan Durusoy, “Yüzde 25 e artırılmasını bekliyoruz eğer risk olacak o zaman mahalle bazında değil ilçe bazında değerlendirme olsun. Düzenlemeden önce ruhsatı alınan veya noter aracılığı ile hukuki geçerliği olan sözleşmesi yapılan projelerde tarafları mağdur etmeyelim. Geçmişi çözersek, ikamete kapalı yerde bundan sonrası için müteahhit yapıp yapmayı kendisi tercih eder. Sıkıntı oluşmaya başlayınca zincir halkası gibi bu durumdan sadece müteahhit etkilenmez, elektrik ve su tesisatçısı, sıvacı, boyacı, mobilyacı, duvar ustası, kalıpçı, demirci başta olmak üzere bir çok sektör ve tedarikçisi bu durumdan olumsuz yönde etkilenir” dedi. Ziyaret anısına genel başkan Asmalı’ya Alanya tablosu hediye edildi.