Alanya Belediyesi’nin mart ayı olağan meclis toplantısının dilek ve temenniler bölümünde CHP Meclis Üyesi Erkan Demirci, 6 Şubat 2023 Pazartesi günü yaşanan ve 11 ili etkileyen deprem felaketinin ardından Alanya Belediyesi’nce yapılan çalışmaları sordu. Demirci, “Alanya konumu gereği ciddi göç ve yapılaşma baskısı altında olan bir ilçedir. Kış sezonu münasebetiyle yoğun bir şekilde imalat, tadilat ve inşaatlar var. Alanya Belediyemiz de bu bağlamda geçtiğimiz ay yaşanan depremin ardından mevcut yapıların revizyonu yönündeki işlerde mevcut yapının sağlamlığına ilişkin bir çalışma yapıyor mu? Taşıcı sistem ne kadar sağlam sorgulanıyor mu? Özellikle zemini sağlam olmayan yerler için bir çalışma var mı?” dedi.

“BAKANLIĞIN MEVZUATI ENDEKSLİ UYGULAYACAĞIZ”

Yıllardır yönetmelikler gereği çalışmaların devam ettiğini belirten Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, depremin ardından da ilgili müdürlükler ve STK temsilcileri ile istişare içinde olduklarını söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni bir deprem mevzuatı ile ilgili çalışmalar yaptığını ve kendilerinin de önerileri üst makamlara ilettiklerini ifade eden Yücel, tezat düşmemek için bakanlığın mevzuatına endeksli olarak uygulayacaklarını belirtti.

“ŞİMDİ VATANDAŞ DAHA ANLAYIŞLI”

Gerekli her yerde tedbirleri almakta olduklarını vurgulayan Başkan Yücel, “Riskli bölgelerde 43 tane yapı vardı. Şuanda bir taraftan yıkımına başladık. Eskiden vatandaşlar karşı karşıya gelinen sıkıntılar yaşıyorduk. Şimdi vatandaş daha anlayışlı. Mal canın yongasıdır ancak önce can olduğu için bizler eskisi gibi diretmeyle karşılaşmıyoruz. Uygulanabilirlik konusunda daha rahat uyguluyoruz. Bir taraftan aldığımız kararları uyguluyoruz ama önceliğimiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın aldığı kararlardan sonra biz de gerekli imar ve plan notu düzenlemelerini meclisimize taşıyacağız” dedi.

“KETNSEL DÖNÜŞÜMDE SAĞLAM ADIMLARLA GİDİYORUZ”

İYİ Parti Meclis Üyesi Fikret Arık, Cumhuriyet Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm çalışmalarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile işleyişi üzerine sorduğu soruya da Başkan Yücel, şöyle yanıt verdi: “Bakanlığın görüşü önce de bir an önce kentsel dönüşüme girilmesi, riskli alanların yenilenmesiydi. Bakanlık dün söylediğinin bugün de arkasında. Bizim ince eleyip sık dokumamızın tek bir sebebi var: Ülkemizde riskli alan düzenlemelerinin, kentsel dönüşümlerin hızlı bir şekilde yapılıp da hukuki süreçlerle karşılaşmak istemiyoruz. Ülkemizde bu konuda başarı oranı yüzde 20’lerde. Biz de yüzde 80’lik başarısız paydada olmamak için süreçte sağlam adımlarla gidiyoruz.”