MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Su Arıtma Sistemleri İşletmecisi Naim Ergin su ihtiyacının her gün arttığını söyledi. Suyun canlıların yaşaması için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Ergin, “Her insanın günde en az 1.5 litre suya ihtiyacı bulunuyor. Dünyamızın 3/4 'ünü su kaplıyor. Vücudumuzun yüzde 60'nı su teşkil ediyor. Dünyadaki suların ancak yüzde 2.5'i tatlı su. Bunun da yüzde 70'i buzullarda, toprakta, atmosferde, yeraltı sularında bulunur ve kullanılamaz durumda” dedi.

“2 MİLYAR KİŞİ SAĞLIKLI SUYA HASRET”

Nüfusun hızla artması, buna karşılık su kaynaklarının sabit kalması sebebiyle su ihtiyacının her geçen gün arttığını söyleyen Ergin, “Dünyada kişi başına su tüketimi yılda ortalama 800 metreküp civarında. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 20'sine karşılık gelen 1,4 milyar insan yeterli içme suyundan mahrum olup, 2,3 milyar kişi sağlıklı suya hasret. Buna ek olarak, 2050 yılında su sıkıntısı çeken ülkelerin sayısı 54'e, bu şartlarda yaşamak zorunda kalan insanların sayısı 3,76 milyara yükselecek. Bu durum 2050 de 9,4 milyar olması beklenen dünya nüfusunun yüzde 40'ının su sıkıntısı çekeceği anlamına gelecek. Yeryüzünde her yıl çoğunluğu çocuk olmak üzere 2 milyon insan uygunsuz su kullanımı ve kötü hijyenik şartlar neticesinde ortaya çıkan bağırsak enfeksiyonlarından hayatını kaybediyor. 10 dakikada 1 kahve fincanını dolduracak bir delik, yılda 11 bin litre suyun boşa gitmesine yol açar. Su akıtan bir tuvalet sifonu bir yılda 83 bin litre suyun boşa gitmesine sebep olur. Bu miktar suyla bir yıl boyunca, her gün 3 defa banyo yapabilirsiniz. Duş alırken bir dakikada 18 litre su tükettiğinizi, bu miktarında 90 bardak suya eşit olduğunu, diş fırçalama ortalama 3 dakikadır. Eğer musluk açık bırakılırsa her fırçalama için ortalama 15 litre suyu boşa akıtmış oluruz” diye konuştu.

“YER ALTI SUYU KULLANIMI KISITLANMALI”

Ergin, su tasarrufunda alınabilecek genel tedbirleri şöyle açıkladı:

“Tarım teknolojisinde az su tüketen sulama usuller (damla sulama ve püskürtme gibi) geliştirilmeli. Sanayi sektöründe az su kullanan üretim teknolojisi geliştirilmeli. Geri kazanımlı su yöntemlerinden faydalanılmalı. Toprakta suyun depolanmasını artırmak için erozyona engel olunması maksadıyla teraslama yapılmalı. Bitki örtüsü tahrip edilmemeli. Çünkü suyun depolanan miktarı toprağın derinliği ve organik madde oranı ile sıkı bir ilişkiye sahiptir. Bitkiyle örtülü bir toprak toprağa giren yağış suyu miktarını çıplak toprağa kıyasla iki katına çıkarıyor. Hızlı nüfus artışı önlenmeli. Suyun gerçek değerini anlayabilecek kadar bilinçlendirme için eğitim verilmeli. Yer altı sularının kirlenmesi önlenmeli. Aşırı derecede yer altı suyu kullanımı kanuni tedbirlerle kısıtlanmalı.

Alanya Kuşyuvası tünelinde kaza: 1 yaralı Alanya Kuşyuvası tünelinde kaza: 1 yaralı

BANYO SUYUNUZUN AKIP GİTMESİNE İZİN VERMEYİN”

Evde harcadığımız suyun yüzde 15-20'si çamaşır yıkamak için kullanılır. Çamaşır için sadece su değil, enerji ve deterjan da harcanır. Çamaşır makinenizi tamamen dolduğunda çalıştırın. Bu şekilde, her yıkamada 10 litreye kadar su tasarruf edebilirsiniz. Elde çamaşır yıkarken aynı suda önce beyazları, sonra renklileri yıkayabilirsiniz. Çamaşırdan arta kalan suyu yerleri silmek veya tuvaletinize dökmek için kullanabilirsiniz. Evde en çok su banyoda harcanır. Günlük harcamamızın yüzde 40'ı banyodadır. Banyoda su tasarrufunun en kolay yolu suyu tasarruflu kullanan duş başlığı ve sifon taktırmaktır. 6 dakika duş yaptığınızda, tasarruflu duş başlığıyla her banyoda 50 litreye kadar daha az su harcamış olursunuz. Banyo suyunun ısınmasını beklerken suyu bir kovaya doldurun. Yıkanacağınız zaman küveti doldurmayı değil, duş yapmayı tercih edin. Küvette yıkanmak isterseniz sadece yarısını doldurun. Küvetinizi, suyun sıcaklığını kontrol ederek doldurun. Sıcak suyu sonradan ılıtmak su ziyanına yol açar. Banyo suyunuzun akıp gitmesine izin vermeyin. Bu suyu araba yıkamak veya tuvalete dökmek için kullanabilirsiniz. Daha kısa süre duş yapın. Yıkanma sürenizi sabunlanma, yıkanma ve durulanma ile sınırlayın. Tuvaletinizi çöp kutusu gibi kullanarak elinize geçenleri atmayın. Gereksiz yere sifonu çekmeyin. Dişlerinizi fırçalarken, yüzünüzü yıkarken suyu akar vaziyette bırakmayın. Bu şekilde günde 10 litreye kadar sudan tasarruf edebilirsiniz. Yağmur suyu özellikle bahçe sulamak ve araba yıkamak için kullanılabilir. Su kıtlığı çeken ülkelerde yağmur suyu biriktirilerek evin su tertibatına dahil edilebiliyor.”