Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ), 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nün 108. yıl dönümünde Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından hazırlanan menü ile 18 Mart Çanakkale Zaferi Şehitlerini yâd etti. Çanakkale Savaşı sırasında kahraman ecdadımızın yemek listesinde yer alan; buğday çorbası, üzüm hoşafı ve ekmek ALKÜ Yemekhanesinin menüsünde yer aldı.

Alanya Kuşyuvası tünelinde kaza: 1 yaralı Alanya Kuşyuvası tünelinde kaza: 1 yaralı

“VAR OLUŞ MÜCADELESİNİN DÖNÜM NOKTASI”

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü sebebiyle yaşanılan zorlukların hatırlanması amacıyla yapılan etkinlik dolayısıyla günün anlam ve önemine dair duygularını paylaşan ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, “Çanakkale, tarihi şan ve şerefle dolu milletimizin dünyada eşi benzeri görülmemiş mücadeleler sonucu kahramanlık destanı yazdığı kutsal vatan toprağıdır. Dünya tarihinin seyrini değiştiren, milletimizin var oluş mücadelesinin dönüm noktası olan ve kazanılan zaferin temilsicileri olan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Her yıl olduğu gibi vatan için canlarını feda eden aziz şehitleri anmanın onur ve gururunu yaşıyorum. Unutmamalıdır ki; tarih boyunca, hürriyet ve bağımsızlığına düşkünlüğüyle temayüz etmiş milletimiz; her türlü zorluğa karşı durmuş, kanı, canı pahasına mücadele vermekten çekinmemiştir. Huzur ve güven içerisinde yaşadığımız bu topraklarda bize düşen en büyük görev, kahraman ecdadımızdan, aziz şehitlerimizden bize miras olan vatanımıza birlik beraberlik içerisinde sahip çıkmak olduğu gibi Çanakkale ruhunu yüreğimizde daima yaşamak ve yaşatmaktır.” dedi.

“YEMEKLERİ TÜKETİRKEN BU FEDAKÂRLIĞI VE ÖZVERİYİ HATIRLAMALIYIZ”

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla konuşan ALKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Meltem Soylu ise, “Çanakkale zaferi, dünyada doğu ve batı ülkelerinde başka bir örneği görülmemiş tarihimizin en büyük zaferidir. Yüz sekiz yıl önce 18 Mart’ta, Atatürk’ün askeri dehası ile atalarımız, vatanımız için gözlerini bile kırpmadan döktükleri kan ile destan yazmışlardır. Biz bugün o tarihlerde kahraman askerlerimizin cephede tükettikleri besinlerden iki tanesini, üzüm hoşafı ile buğday çorbasını menümüze ekledik.  Çorba ve hoşaf enerji ve sıvı gereksiniminin karşılanması için önemli yemek ve içeceklerden. Bunun yanında kuru üzüm, içerdiği karbonhidrat türü ve mineral içeriği ile bugün de sağlıklı atıştırmalık olarak önerdiğimiz besinlerden. Şüphesiz ki bugün market raflarında sıkça gördüğümüz şeker ilave edilmiş besinlerden çok daha sağlıklı bir seçenek. Üstelik o zamanın koşullarında taşınması, depolanması ve hazırlanması da kolay. Bunun yanında kaynaklarda askerimizin menüsünde hurma, peynir, et ve kuru baklagil vb. gibi besinlerin yer aldığı da ifade ediliyor. Tabi bu konuyu tarih bilimcilere bırakmak gerek. Ancak unutulmaması gereken en sağlıklı ve en iyi yemekler bile olsa, insanın temel ihtiyaçlarından biri olan beslenme, böylesi bir ortamda oldukça zor ve fedakarlıkla karşılanan bir durum. Belki de şimdi bu yemekleri tüketirken bu fedakarlığı ve özveriyi hatırlamalıyız. Atatürk’ü ve tüm Çanakkale kahramanlarımızı hayranlık, minnet ve rahmetle anıyoruz.” dedi.