Türkiye’ye gelen en büyük kruvaziyer gemisi Costa Venezia, Türkiye’den çekildi. Alanyalı turizmciye şok etkisi yaratan haberin ardından bir açıklama yayınlandı. Açıklamada, Doğu Akdeniz rotasında Alanya’yı da kapsayarak tur yapması planlanan gemi için, “Türkiye’miz bu anlaşmalarımız ile kısa zamanda milyarlarca Euro kazanacaktı” denildi. Gemi programına devam etseydi Alanya’dan Larnaka ve İskenderiye’ye gidecekti.

AÇIKLAMA YAYINLANDI

Costa Venezia kruvaziyer gemisinin Galataport’a gelmesinin üzerinden daha dört ay geçmeden Türkiye’den çekilmesi ile ilgili olarak Costa Group Türkiye temsilcisi Ay Cruise Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Ay imzası ile açıklama paylaşıldı.

Galataport tarafından kendilerine çeşitli konularda çıkarılan engeller ve çeşitli engelleme politikalar neticesinde Türkiye’de yaptıkları ve yapmayı planladıkları projeleri durdurma kararı aldıklarını belirten Çetin Ay tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Dünya deniz turizminin yüzde 50’sini kontrol eden bu organizasyonla, İstanbul merkezli Home-Port turlarına başlayan Costa Venezia ve ileride planladığımız diğer kruvaziyer gemilerimiz ile turizmde bir üst sınıfa çıkacağı kesin olan ülkemizin reklamı dünyada yapılmaktadır ve Türkiyemizin kesesinden bir kuruş çıkmamaktadır. 5 kıtadan ülkemize Türk Hava Yolları ile gelen, üst düzey gelire sahip her ay yaklaşık 40.000 zengin turist ülkemize gelmektedir ve en pahalı 5 yıldızlı otellerde konaklamaktadırlar. Gemilerin 3000 kalemi bulan iş tedarik zincirlerini gıda, içecek ve diğer alımların ülkemizden yapılacağı anlaşmamıza ilave olarak yeni gemilerin Türkiye’de üretimi ve diğer gemilerin modernizasyonları için de Alman ve İtalyan ortaklarımızla anlaşmaya varmıştık. Türkiye’miz bu anlaşmalarımız ile kısa zamanda milyarlarca Euro kazanacaktı.”

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın merkezi ve yerel kurumlara bağlı resmi ve özel yetkili makamlar ile Galataport yetkililerinin, ilk seyahatlerine başladıkları 28 Nisan 2022’den beri, hizmet aldıkları tüm birimlerce şirketlerine yönelik eşzamanlı ve periyodik olarak hiçbir şekilde anlamlandıramadıkları ve bugüne kadar Dünya’nın hiçbir ülkesinde karşılaşmadıkları şekilde bir baskı, yıldırma, cezalandırma, tüm uygulama ve prosedürlere uygun olarak hazırlanıp yapılan başvuru ve taleplerine olumsuz dönüşler olduğunun belirtildiği açıklamanın devamında şöyle denildi:

”Fahiş fiyatlarla tekrarlanan ticaretlendirmeler ve çeşitli engelleme politikalar neticesi, üzülerek açıklamak zorundayız ki, bugüne kadar Türkiye’de yaptığımız yatırımlar ve yapmayı planladığınız projeleri durdurma kararı almış bulunmaktayız. 5.600 yeni personel alımı için yaptığımız açıklamalarımız geçerlidir.

Elbette biz, işe alacağımız yeni personellerimiz ile yurtdışında devam eden faaliyetlerimizde birlikte çalışmaya devam edeceğiz. İtalyan ve Alman ortaklarımdan, tarafımıza yöneltilen tacizden dolayı özür diliyorum. Ülkeme bir daha yatırım yapmamak üzere ülkemden ayrılma kararı almam için zorlanıyorum. Benden sadece Almanya’dan ülkesine yılda bir gidip gelen, 3-5 bin Euro harcayıp dönen bir gurbetçi olmam isteniyor. Büyük ölçekli ticaret yapmam engelleniyor. Ülkeme 4 sefer büyük projeler getirmeye çalıştım, ayrı ayrı her biri milyar dolarlık projelerdi ve her seferinde açık ve net bir biçimde engellendim. Uğradığım açık ve gizli tehditlerden, engellemelerden dolayı Alman ortaklarımdan ve ailemden özür diliyorum.