Fahiş kira sıkıntısının aşılması için madde madde önerilerde bulunan Başkan Çakan şu ifadelere yer verdi:

3 yıldır katıldığımız her platformda yüksek kiraların vatandaşı mağdur ettiğini, ev sahibi ile kiracıları karşı karşıya getirmeyecek bir düzenleme yapılması gerektiğini dile getirdik. Son durumda ev sahipleri ile kiracılar karşı karşıya gelmiştir. Bu durumun ekonomik ve sosyal huzuru bozan sonuçları tüm şehri derinden etkilemektedir.  Öncesinde savaş şimdi ise deprem nedeniyle göç alması muhtemel Alanya'da dar/orta gelirli vatandaşların yaşaması imkansız hale gelecektir. Yereldeki durumun farkında olmayan iktidar Ankara'da düzenlediği, yerelde hiçbir geçerliliği olmayan artış sınırlamaları vatandaşın durumuna fayda getirmemektedir. Açıklanan ancak banka tarafından kullandırılmayan lafta kalan konut kredileri, öğrenci yurt kapasitesinin azlığı, yabancı ikameti için kiralık dairenin yeterli olması, sosyal konut projelerinin sınırlı sayıda olması, denetimsizlik vb. sebeplerle artan kira fiyatlarına acil bir çözüm gerektiği açıktır. Şubat 2023 tarihi itibariyle ortalama kira (1+1, 2+1, 3+1 daire kira ortalaması) Mahmutlar Mahallesinde 13.866-TL, Oba Mahallesinde 16.904-TL, Tosmur Mahallesinde 16.191-TL'dir. Kira ortalaması 2 yıl içerisinde %564 oranında artmıştır.

Bu sıkıntının aşılması için yapılması gereken kısa, orta ve uzun vade önerilerimiz:

1-) %25 kira artış sınırlamasının somut durumda bir geçerliliği olmadığından bir düzenleme ile konutlar için konutun bulunduğu konum, bina yaşı, emlak değeri, metrekaresi, binanın özelliklerini içeren bir sabite dayalı olarak kiraların tavan fiyat aralıkları belirlenmelidir.

2-) Açıklanan konut kredileri sözde kalmakta bankalar kredi vermemek için bahaneler aramaktadır. Konut kredilerinin ödemeleri asgari ücret ya da aylık gelirin yarısını geçmeyecek taksit ve uygun vadelerde yapılmalıdır.

3-) İlk defa ev sahibi olacak kişilere vergi muafiyeti ve konut kredi faizinin kısmen kamu tarafından yabancılara satış vergilerinden oluşturulacak bir fondan karşılanması sağlanmalıdır.

4-) Öğrencilerin ev yerine yurtlarda barınmasını teşvik etmek üzere daha yüksek konforlu, ulaşımı daha kolay, makul ücretli yurtların üretimi teşvik edilmelidir.

5-) Belediye Kanununda yetkilendirilmiş olmasına rağmen Alanya Belediyesi bugüne kadar hiç sosyal konut üretmemiştir. Bu durumun görmezden gelinmesi kabul edilemez. Belediye Kanunu 69.Maddesi ve 25951 sayılı yönetmelik gereğince Alanya Belediyesi dar gelirli vatandaşlar için acilen konut üretimine başlamalıdır. 

Herkes üzerine düşeni yaparsa daha huzurlu bir Alanya'da yaşamak elimizde.