Hotel Kat Hizmetleri Eğitimi ve Dekorasyonu Derneği (HOTED) Onursal Başkanı ve Başdanışmanı Hakan Halit Yeni, otellerdeki eleman sorununun başka sorunlara yol açarak çok tehlikeli bir hal almaya başladığını söyledi. Tüm yöneticilerini, departman müdürlerini ve insan kaynaklarını ne kadar zor durumda olurlarsa olsunlar iyice araştırmadan eleman almamaları konusunda uyaran Yeni, “Neredeyse 10 yıldan bu yana hemen hemen her gün yazılı ve görsel basında dile getirdiğim elemen sorunun sonucunda akıllara durgunluk veren olaylar yaşamaya başladık. Tabiri caizse denize düşen yılana sarılır misali, elemansızlıktan önümüze geleni sorgusuz sualsiz mecburiyetten alıyoruz. Almaya da devam ediyoruz. Daha doğrusu otellerin yüzde 90’lık kısmı almaya da devam ediyor. Çoğunun içine düştüğü durumu bizzat biliyorum. Çünkü oteller dolu işler yürümüyor. Değerlendirme sitelerinde puanlar düşüyor, şikayetler havalarda uçuşuyor çoğu çaresizlik içinde ne yapacağını şaşırmış durumda.

Son yıllarda sıkça, açıkça uyardığım konulardan biri de, işletme sahiplerine ve yöneticilerine birbirinize kazık atmaktan vazgeçin, el altından üç kuruş fazla verip birbirinizin elemanlarını gizliden transfer etmekten, çalmaktan (çalmak diyorum. Çünkü yaptıklarının başka bir adına çalmak denir) birbirinize ihanet etmekten vazgeçmelisiniz. Eleman çalmak bir çözüm değil, herkes elindeki elamanına sahip çıkmalı. Gidenlerin geri gelmesi ve yeni yüzlerin kazandırılması için acilen bir şeyler yapılmalıdır diye defalarca yazdım. Altını çizerek söylüyorum, bu durum yani gizli transferler halen devam ediyor ki bu gizli çalma konusunda da sona yaklaşıyoruz. Çünkü yakında çalacak eleman da kalmayacak. Demek ki neymiş emekçilerimize sahip çıkmamakla, eleman araklamakla, birbirinizi kazıklamakla bir yere varılmıyormuş. Yani özetle sonun başlangıcına geldik tıkandık.

Şimdi yıllardır dile getirdiğim sorunlar, beraberinde yepyeni büyük bir sorun daha getirdi. Dedik ya uyarıyorum. Turizmde yaşanan eleman sıkıntılarını bilmeyen duymayan yok. Hatta bu haliyle hizmete, konuk ağırlamaya devam edersek, sadece Türkiye değil, tüm dünya duyup bilecek. Otellerin eleman sorununu bilen duyan hırsızlar, üçkağıtçılar hemen devreye girdiler. Özellikle elemen sıkıntısının yoğun yaşandığı bölümlere, örneğin kat hizmetleri başta olmak üzere, iş müracaatlarında bulunuyorlar ki kat hizmetlerini özellikle tercih ediyorlar. Kaldı ki en yoğun eleman sorununun yaşandığı departmanların ilk sırasında kat hizmetleri geliyor.

Evraklarını getiriyorlar getirmesine ama sahte ve üzerinde oynanmış evraklarla, zaten zorda olan otellere giriş yapıp, ilk iki gün içinde pas kartlarla konukların paraları dahil, çeşitli eşyalarını çalıyorlar. Olay ortaya çıkmadan sıcağı sıcağına rahatsızlandım gibi çeşitli bahanelerle izin istiyorlar ve izlerini kaybettiriyorlar. Ve birçok otelin bu konularda başı bir hayli ağrımış görünüyor. Eğer böyle giderse, dikkatli olunmazsa çok daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalacağız. Eleman sorunu, sorun doğurmaya devam ettiği gibi kartopu misali hızla büyüyerek çok tehlikeli bir hal almaya başladı” dedi.